Categories
Artikkelit

Imatralainen rasismi tarkastelussa Töllillä

SUVI TURTIAINEN IMATRA. Jokainen ulkomaalaiselle myyty maa-alue lisää imatra

SUVI TURTIAINEN

IMATRA. Jokainen ulkomaalaiselle myyty maa-alue lisää imatralaisten venäläisvastaisuutta. Paitsi rajanaapurit myös tontteja myyvät suomalaiset ovat saaneet lokaa niskaan tonttikaupoista.

– Venäläisvastaisuus on lisääntynyt selvästi viimeaikaisten tonttikauppojen myötä, Imatran seurakunnan pastori Sanna Kiiveri sanoo.

Kiiveri on yksi tämänpäiväisen rasismipaneelin vetäjistä. Imatralaisyhdistysten yhteistapahtumassa pohditaan imatralaisen rasismin eri ilmenemismuotoja, joista venäläisyysvastaisuus on yleisin.

Mitä enemmän Imatralle venäläisiä muuttaa, sitä tottuneempia paikallisten luulisi olevan. Rasismin suosio on kuitenkin suoraan verrannollinen maahanmuuttajien määrään.

– Iso maahanmuuttajaryhmä voi vetäytyä omaan porukkaansa, jolloin he jäävät etäisiksi, Kiiveri selittää ilmiötä.

Yksi ratkaisu valtaväestön ja maahanmuuttajien eriytymisen hillitsemiseen on Kiiverin mukaan yhdyskuntarakennesuunnittelu. Jos yhdellä asuinalueella asuu pelkkiä maahanmuuttajia ja toisella syntyperäisiä imatralaisia, yhteistoiminta jää olemattomaksi.

– Yhteisöllisyys jää muodostumatta, jos alueella asuu esimerkiksi vain venäläisiä kesäasukkaita, Kiiveri sanoo.

Kiiveri toivoo paneelin herättävän ihmiset miettimään omia ennakkoluulojaan. Omien ennakkoluulojen tunnistamien auttaa ehkäisemään niitä tulevaisuudessa.

– Elämä helpottuu, kun ei pidä hyökätä mitään ihmisryhmää vastaan, Kiiveri selittää.

Venäläiset ovat tulleet jäädäkseen ja itärajan venäläisyysvastaisuus tulee olemaan todellisuutta jatkossakin. Paneelissa pohditaankin, miltä Imatralla näyttää kymmenen vuoden kuluttua ja miten siihen tulee varautua.

– Tarkoituksena on miettiä, mitä uhkia ja mahdollisuuksia maahanmuutto voi tuoda tullessaan.

RASISMI-PANEELI

Rasismin vastainen paneeli Vuoksenniskan työväenyhdistyksen talolla Imatralla lauantaina 29.3.2008 kello 15.30.

Paneelissa keskustelevat Pertti Ahvonen Rauhanpuolustajista, poliisi Matti Hirvonen, Tatjana Kukushkina NNKY:stä, Timo Mykrä IAP:stä, Eeva Peltola vastaanottokeskuksesta, Johanna Soikkeli Työn vuoksi -yhdistyksestä, Päivi Rask-Helin ja Olga Sertsneva. Puhetta johtavat pastori Sanna Kiiveri ja diakoni Outi Pasanen.

Paneelin jälkeen tapahtuma jatkuu petroskoilaisen Revolver-yhtyeen esityksellä klo 17.

Molemmat tilaisuudet ovat ikärajattomia, alkoholittomia ja niihin on vapaa pääsy.

Kirjoittaja:
Suvi Turtiainen