Categories
Artikkelit

Kahden hevosen pilttuusta työhuone yhdelle ihmiselle

Rakuunamäen suojeltu hevostalli muuttui toisesta päästä toimistoksi historiaa kunnioittaen. Toisen pään saneeraus on alkamassa.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Hevostallin puolikkaasta on tullut hulppea toimisto Lappeenrannan Rakuunamäellä. 60 hevosen pilttuisiin on saneerattu työtilat 33 hengelle.

– Suunnittelu on lähtenyt pilttuista ja periaatteesta, että yksi ihminen vastaa kahta hevosta, kertoi rakennusarkkitehti Riitta Ojala.

Suunnittelu ja saneeraus on lähtenyt myös rakennuksen historian kunnioittamisesta. Sitä vaatii ja valvoi museoväki, sillä saneerattu talli on suojelukohde.

Se valmistui 1910-luvulla Venäjän armeijan käyttöön.

Pitkä punatiilinen tallirakennus sijaitsee Rakuunamäen keskuskentän eli Adolf Ehrnroothin aukion länsilaidalla.

Historian kunnioitus on ollut ilmeisen mieleistä saneerauksen suunnittelijalle ja teettäjälle.

Teettäjä on rakennuksen omistaja Rakuunakiinteistöt Oy, jonka yhtiökumppanit Jukka Suninen ja Unto Karjalainen esittelivät suunnittelija Ojalan kanssa perjantaina tyytyväisinä remontin tuloksia.

Ulkoapäin tallirakennus on entisellään uusia ovia lukuunottamatta.

Toimistotilat ovat sen pohjoispäädyssä. Alakerrassa niitä on 567,5 neliötä, yläkerrassa 116,5 neliötä.

Pilttuisiin rakennettujen osin lasiseinäisten työhuoneiden lomassa on näkyvissä paljon vanhoja tallin rakenteita. Näyttävimpiä ovat hirret, joita sisätiloissa on pitkin ja poikin.

Pystypilareissa näkyy hevosten kavioiden jälkiä ja myös ihmisten merkintöjä sydämiä myöten. Museoviraston luvalla on otettu esiin katto-orret, joiden päällä oli aiemmin välikatto.

Nyt vintti on sivuilta avoin, keskelle on rakennettu parvikerros ja sinne työtiloja. Lattiat on uusittu myös alakerrassa. Hevosten kopsuttelemat tiilikäytävät on vaihdettu uuteen tiililattiaan, alunperin maapohjaisissa pilttuissa on nyt tammiparkettia.

Historia havisee toimistotiloissa, vaan ei haise. Sen varmistamiseksi tallin pohjalta on kaivettu pois metri hevosten lannoittamaa maata.

Seinistä ja muista rakenteista on poistettu kreosiitti. Se on entisajan vesieristeenä käytettyä kivihiilitervaa, joka aiheutti sisäilmaongelman Rakuunamäen vanhasta kasarmista saneeratussa oikeustalossa.

Paljon muitakin haasteita vanhan tallin kunnostuksessa on ollut.

– Suurin vaikeus on ollut se, että ei ole pystytty täsmällisesti suunnittelemaan työmaata, kun ei ole tiedetty mitä eteen tulee, kertoivat Ojala ja työmaan vastaava mestari Mika Puonti Oka Oy:stä.

20 Okan miestä paiski toimiston kuntoon tiukkaan tahtiin: viidessä kuukaudessa. Puontin mukaan oli korkea aika ryhtyä korjaamaan rakennusta. Aika olisi kohta nakertanut varsinkin vanhat hirret lahoiksi.

Tallirakennuksessa oli hevosia viime kesään asti. Viime aikoina se tosin oli vain kahden perinneratsun pitopaikka.

Tallia isännöinyt Rakuunakilta ry oli pahoillaan kun valtion kiinteistöyhtiö Senaattikiinteistöt Oy myi tallin Rakuunakiinteistöt Oy:lle. Jukka Suninen kuitenkin muistutti, että rakennus on ollut asemakaavassa jo pitkään liike- ja toimistorakennus.

Sunisen mukaan tavoitteena oli saada rakennukseen rakuunamuseo, mutta sille ei ole löytynyt toteuttajaa.

Rakuunakiinteistöt aloittaa nyt tallirakennuksen eli Kiinteistö Oy Rakuunaykkösen toisen puolen saneerauksen toimistoiksi. Sielläkin on 60 hevosen pilttuut ja vajaan 700 neliön tilat, joiden remonttia on pohjustettu maan poistolla.

Tähän päätyyn on Sunisen mukaan tiedossa jo pari lappeenrantalaista yritystä vuokralaisiksi, mutta vapaata tilaakin on jäljellä.

Rakuunakiinteistöt Oy osti jo aiemmin myös viereisen tiilisen tallirakennuksen, joka on rakennettu vuonna 1924. Sekin on kaavassa liike- ja toimistorakennus, mutta meneillään olevassa kaavamuutoksessa siitä on tulossa liike- ja asuinrakennus. Sunisen mukaan tämän Kiinteistö Oy Rakuunakakkosen tuleva käyttö on vielä avoin.

Rakuunamäelle rakennetaan myös uudisrakennus toimistokäyttöön. Se tulee näiden tallien pohjoispuolelle.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Tallitoimistossa on komea kattopalkisto. Se näkyy myös katosta avoimiin alakerran työhuoneisiin.

Punatiilinen tallirakennus on ulkoapäin 1910-luvun asussa lukuunottamatta ovia.Pääovella oli perjantaina vielä puusilta.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen