Categories
Artikkelit

Kansakunnan muisti lepää matkailuelinkeinon harteilla

HEIKKI SAIRANEN LAPPEENRANTA. Matkailun kulttuuritutkimuksen professorin Soi

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Matkailun kulttuuritutkimuksen professorin Soile Veijolan mielestä kansakunnan muistin ylläpitäminen on matkailuelinkeinon yksi tärkeimmistä tehtävistä.

Veijola ei ota kuitenkaan kantaa siihen, onko Lappeenranta Tali-Ihantala-keskuksen oikea sijoituspaikka.

Veijola korostaa kohteen vierailtavuutta. Veijola sanoo, että kun menneisyys on vierailtavissa, ei ehkä ole niin tärkeää, missä paikassa vierailu tapahtuu.

– Postmoderni matkailija ei enää välitä alkuperästä, koska kaikki on kopiota kopiosta. Pääasia on saada henkilökohtainen elämys ja pystyä vierailemaan menneisyydessä.

– Jos matkailija oppii vaikkapa vääräänkiin paikkaan sijoitetun kohteen kautta menneisyydestä, sekin on parempi kuin ei mitään.

Professori Soile Veijolan mukaan matkailua on aina käytetty kansallisuuden ja valtion rakentamiseen.

Paitsi rakentaminen myös ylläpitäminen on tapahtunut luomalla muistomerkkejä menneille saavutuksille, joissa kiteytyy kansallisuusaate.

Tali-Ihantala-keskusta ollaan suunnittelemassa Linnoitukseen kuitenkin muilla kriteereillä kuin paikallisuudella.

– Toki sekin on mahdollista, vaikka vähän riskaabelia, sillä vanhastaan matkailu ja matkailukohteet nojaavat johonkin alkuperäisyyden ja autenttisuuden ideaan. Jos Tali-Ihantala-keskus sijoitetaan Lappeenrantaan, tämä yhteys katkaistaan.

– Niille matkailijoille, jotka uskovat vanhan ajan autenttisuuteen, keskuksen sijoittaminen Lappeenrantaan voi olla väkivaltainen näytelmä, Lapin yliopistossa matkailun kulttuuritutkimuksen professorina toimiva Veijola sanoo.

Veijola pitää hyvänä, että kansakunnan muistia ylläpidetään matkailuelinkeinon avulla.

Hän sanoo, että jos Tali-Ihantala-keskus rakennetaan ammattitaidolla ja käytetään kulttuurihistorian asiantuntijoita, siitä voi tulla matkailullisesti Lappeenrannalle hyvinkin tärkeä.

– Kuulostaa hyvältä, jos yhteistyössä matkailuelinkeinon ja historiantutkimuksen kanssa pystytään rakentamaan sellainen miljöö, joka vastaa sen ajan tapahtumia.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen