Lappeenrannan ja Joutsenon yhteinen kaupunginvaltuusto voisi aloittaa jo syksyllä

JYRKI NUOTTIMÄKI KUNTALIITOKSELLA laajentuvan kunnan yhteinen kunnanvaltuust

JYRKI NUOTTIMÄKI

KUNTALIITOKSELLA laajentuvan kunnan yhteinen kunnanvaltuusto voi aloittaa toimintansa jo syksyn kunnallisvaalien jälkeen. Hallitus hyväksyi eduskunnalle annettavan kuntajakolain muutoksen torstaina.

– Jos laki hyväksytään, se koskee myös Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitosta, sanoo Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

– Harkitsemme kuntaliitoksen valmistelutoimikunnassa, käytämmekö lakimuutoksen suomaa mahdollisuutta käynnistää yhteisen valtuuston kausi jo syksyllä vaalien jälkeen.

Miettinen pitää kuntajakolain muutosta perusteltuna.

– Laissa oli selvä ristiriita, koska valtuustojen toimikausien aloitus on ollut erilainen riippuen kuntaliitostavasta.

LAKIMUUTOKSILLA pyritään turvaamaan kuntajaon muutosprosessin onnistunut läpivieminen riippumatta siitä, minkä teknisen yhdistymisen tavan kunnat ovat valinneet.

Esimerkiksi vuoden 2009 alusta toteutumassa olevasta 32 kuntaliitoksesta 20 on sellaisia, joissa ei perusteta kokonaan uutta kuntaa, vaan jo olemassa olevan kunnan alue laajenee yhden tai useamman kunnan yhdistyessä siihen.

Esityksen mukaan myös laajentuvan kunnan kunnanvaltuusto voisi aloittaa toimikautensa syksyllä kunnallisvaalien tuloksen vahvistamisen jälkeen, jos yhdistyvät kunnat niin päättävät.

MIETTINEN ei vielä halua ottaa kantaa valtuuston toimikauden aloitusajankohtaan.

– Valmistelutoimikunta tekee esityksen molempien kaupunkien valtuustoille, jos heti vaalien jälkeen alkavaa toimikautta pidetään tarkoituksenmukaisena. Jos muutoksen antama mahdollisuus käytetään, nykyisten valtuustojen kausi päättyy kunnallisvaaleihin, Miettinen huomauttaa.

– Yhteinen valmistelutoimikunta joka tapauksessa käsittelee kuntaliitoksella yhdistyvän kaupungin ensi vuoden talousarvion, taloussuunnitelman ja investointiohjelman.

Voimassa olevan kuntajakolain mukaan laajentuvan kunnan valtuuston toimikausi alkaa vasta kuntajaon muutoksen tullessa voimaan eli vuoden alussa. Sen sijaan uuden kunnan valtuusto aloittaa toimintansa jo kunnallisvaalien tuloksen vahvistamisen jälkeen.

Lakiesitys on tarkoitus antaa presidentinesittelyssä eduskunnalle perjantaina. Se tulisi voimaan kesäkuun alussa. Esitettyjä säännöksiä sovellettaisiin ensimmäistä kertaa vuoden 2009 alusta voimaan tulevissa kuntajaon muutoksissa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki