Categories
Artikkelit

Lappeenrannan opettajat ovat vaitonaisia koululakkautuksista

Kouluissa oli epätietoisuutta, kuka ja mitä saa sanoa kasvatus- ja opetustoimen palveluverkkouudistuksesta. Lappeenrannan opetusalan pääluottamusmiehen Aki Viianmaan mielestä vain avoimuus vie asiaa eteenpäin.

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan opetusalan pääluottamusmies Aki Viianmaa toivoo avoimuutta Lappeenrannan koulujen lakkautuskeskusteluun. Hänen mukaansa vain se vie eteenpäin.

– Tilanne on tietysti onneton lakkautusuhan alla olevissa kouluissa. On ilman muuta selvää, ettei se ole henkilökunnan kannalta miellyttävää, Viianmaa ymmärtää.

Mutta sitä Viianmaa ei hyvällä tahdollakaan jaksa ymmärtää, että Tyysterniemen koulun opettajilla ei ole lupa kommentoida mahdollista Tyysterniemen koulun lakkautusta. Etelä-Saimaa oli perjantaina aamupäivällä aikeissa mennä kouluun kysymään henkilökunnan tuntoja, mutta vararehtori Tuomas Hannikainen oli saanut ohjeet olla kommentoimatta.

– Ei voi olla totta, pääluottamus Viianmaa ihmetteli.

Puurot ja vellit olivat menneet sekaisin, sillä iltapäivällä Voisalmi-Tyysterniemen koulun rehtori Jyrki Auronen ilmoitti, että jokainen opettaja voi toki kommentoida esitystä siltä kantilta, miten se kenties vaikuttaa omaan tulevaisuuteen ja millä aikataululla esitys etenee.

– Mutta se on kyllä totta, ettemme ryhdy antamaan koko toimialaa koskevia lausuntoja esityksen sisällöstä, Auronen sanoo.

Kasvatus- ja opetustoimen palveluverkkouudistus, johon sisältyvät Kimpisen yläkoulun lakkautus ehkä vuonna 2010 ja Tyysterniemen alakoulun lakkautus lähivuosina, julkistettiin torstaina.

Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg sanoo, että he ovat pyytäneet nimenomaan koulujen henkilöstöltä palautetta nyt tehdyistä ehdotuksista.

Henkilöstö voi kommentoida palveluverkkoluonnosta huhtikuun 18. päivään saakka.

– Keskustelua tiedotusvälineissä ei ole erikseen kielletty, hän sanoo.

Willbergin mukaan nyt tehty esitys saattaa vielä muuttua ennen kuin se esitellään kuntalaisille ensi toukokuun lopussa. Siksi hänen mukaansa ei ole järkevää pelotella kuntalaisia tässä vaiheessa sellaisilla ehdotuksilla, jotka eivät ehkä sitten olekaan lopullisia.

– Olemme vain yrittäneet vaiheistaa keskustelun niin, että nyt henkilöstöllä on tilaisuus antaa asiantuntemuksensa meille.

– Tässä tarvitaan nimenomaan avoimuutta. Asia on tietysti vaikea ja hyvinkin monimuotoinen, kun yhteen asiaa vaikuttaa sata muuta, mutta vain avoimuudella tässä päästään eteenpäin, pääluottamusmies Viianmaa korostaa.

Lappeenrannan opetusalan pääluottamus Aki Viianmaa ei ole valmis teilaamaan suunnitelmaa, jonka mukaan Kimpisen ja Tyysterniemen koulut lakkautetaan. Opettajille kerrottiin suunnitelmista keskiviikkona. Ehdotukset eivät synnyttäneet suurempia vastareaktioita.

Tyysterniemen yhdistäminen Voisalmeen kuulostaa Viianmaasta järkevältä ratkaisulta.

– Tontin myymisellä saadaan opetustoimeen rahaa ja Voisalmeen lisää tilaa ja kaikki saman katon alle.

Kimpisen yläkoulun lakkautus ei sekään ole hänen mukaansa hassumpi suunnitelma.

– Kimpisen yhteydessä pitää tarkoin miettiä, mitä sitten tehdään kun lukioissa oppilasmäärä ei ole enää kuin noin tuhat.

Kun Viianmaa laskee optimaalista oppilasmäärää, missä olisi järkevää opettaa opettajan ja oppilaan kannalta, kolmen lukion olemassaolo ei välttämättä täyttäisi enää kaikkia järkevyysehtoja jatkossa. Opetusalan pääluottamusmiehen mukaan silloin yksi lukio olisi kenties viisasta lakkauttaa.

Siihen Viianmaalla ei ole kuitenkaan vastausta, poistuisiko Lauritsala siinä tapauksessa kartalta.

– Edessä on vielä monta kysymystä.

– Mutta se on joka tapauksessa selvää, ettei kenenkään opettajan kohdalla työpaikka ole uhattuna.

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Tyysterniemen alakoulu yhdistettäneen Voisalmen kouluun.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen