Lastenneurologian vastaanotot tauolla

Lastenneurologisia sairauksia sairastavat lapset eivät ole saaneet palveluja Etelä-Karjalan keskussa

Lastenneurologisia sairauksia sairastavat lapset eivät ole saaneet palveluja Etelä-Karjalan keskussairaalassa maaliskuussa. Erityistyöntekijäpalvelut ovat toimineet normaalisti. Lastentautien ylilääkäri Juha Viitala toivoo, että sairaanhoitopiiri saa palkattua jo tänä keväänä ainakin yhden lastenneurologin.

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan keskussairaalalla ei ole ollut tarjota alan erikoislääkärin palveluja lastenneurologisia sairauksia sairastaville lapsille maaliskuussa. Lastentautien ylilääkäri Juha Viitala pitää tilannetta valitettavana, mutta jo kenties myöhemmin keväällä tilanne saattaa olla hänen mukaansa oleellisesti parempi.

Syynä palvelujen puutteeseen on kahden lastenneurologin loma. Kyseessä on pariskunta.

– Olemme ostopalvelujen varassa, koska meillä ei ole koskaan ollut tässä sairaanhoitopiirissä lastenneurologia, Viitala toteaa.

Pääkaupunkiseudulla toimivat lastenneurologit tulevat keskussairaalaan seuraavan kerran huhtikuun 17. päivänä.

Viitalan mielestä tilanne ei ole kuitenkaan katastrofaalinen. Tiedossa ei ole yhtään päivystyksellistä hätätapausta. Jono ei ole myöskään ehtinyt kasvaa suuren suureksi.

Viitalan mukaan kaikki kiireellisimmät potilaat on pyritty hoitamaan parhain päin tarvittaessa HUS:n kanssa.

– Tällä hetkellä lastenneurologille on jonossa 22 lähetettä.

Pitkäaikaisseurannassa olevia potilaita on lähes 200. Lastentautien ylilääkäri korostaa, että osa heistä on kuitenkin erityistyöntekijöiden arvioinnin kierroksella.

– Lisäksi on olemassa kymmenkunta sellaista pitempiaikaista potilasta, joiden asiat pitäisi suhteellisen nopsaan käsitellä lähinnä hoitotukiasian ja kuntoutuksen tukiasioiden takia.

Etelä-Karjalan keskussairaalassa ei ole tällä hetkellä pysyvää lastenneurologin viranhaltijaa. Toiminta on ollut tähän asti ostopalvelujen varassa.

HYKS:n lasten ja nuorten sairaalan lastenneurologian ylilääkäri Helena Pihko on käsitellyt sairaanhoitopiiristä tulleet lähetteet.

Lastentautien ylilääkäri Juha Viitala näkee valoa tunnelin päässä.

Viitala pitää täysin mahdollisena, että sairaanhoitopiiri saa palkattua jo tänä keväänä ainakin yhden lastenneurologin.

– On myös mahdollista, että saamme toisenkin, mutta vasta ensi syksynä.

Niukkuutta on tarjolla myös myös muualla Suomessa. Juha Viitalan mukaan useat sairaalat käyttävät ostopalveluja. Useat sairaalat ovat myös yhden lääkärin varassa.

– Meillä tilanne tulee paranemaan huomattavasti, jos saamme tänne kaksi. Tällä hetkellä tilanne siltä osin näyttää hyvältä, ja toivottavasti myös toteutuu.

Sen sijaan erityistyöntekijöiden palvelut nimenomaan Lappeenrannassa on järjestetty Viitalan mielestä suhteellisen hyvin.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Lasten neurologian toiminnot ovat Etelä-Karjalan keskussairaalassa ostopalvelujen varassa.

Neurologia

Hermotautioppi.

Aivojen ja hermoston sairauksia tutkiva ja hoitava lääketieteen osa.

Esimerkkejä neurologisista sairauksista: aivohalvaus, dementia, epilepsia, Parkinsonin tauti. Epilepsia on lasten yleisin neurologinen sairaus.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen