Naiset pelaavat kuin miehet amerikkalaista jalkapalloa

Vielä viime kesänä naiset harrastivat lippupalloa, alkavalla kaudella he taklaavat toisiaan täysissä varusteissa. Lappeenrannan jenkkifudisnaiset täydentävät Kouvolan Indiansia.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Joukko naisia rymistää lauantai-iltaisin Amiksen tekonurmella jenkkifudisvehkeet päällä. Nämä viisi harteikkaan näköistä naista kuuluvat lappeenrantalais-kouvolalaiseen Indians-joukkueeseen. Indians pelaa ensi kesänä naisten amerikkalaisen jalkapallon SM-sarjaa.

Naiset ovat pelanneet tähän asti kevennettyä versioita amerikkalaisesta jalkapallosta. Naisten lajeina ovat olleet lippupallo ja semi-contact –peli, joissa ei taklata, eikä käytetä suojavarusteita. Tulevana kesänä naiset taklaavat ensimmäistä kertaa toisiaan täysissä varusteissa.

– Pelaamme täysin samoin säännöin kuin miehet, kertoo Indiansin lappeenrantalaispelaaja Linda Lavander.

Naisten jenkkifudissarja pelataan heinäkuussa kuuden joukkueen voimin. Kouvolan Indiansin lisäksi mukana on joukkueita Helsingistä, Jyväskylästä, Tampereelta ja Oulusta.

– Olin itse yllättynyt, että saimme näinkin laajan sarjan, Lavander sanoo.

LAVANDER, 22, aloitti lajin parissa kolme vuotta sitten. Hän tuli kentälle opiskelukaverinsa houkuttelemana, ja innostui jenkkifudiksesta saman tien. Laji tuntui uudelta, erilaiselta ja haastavalta.

Aloittaessaan Lavander ei ollut nähnyt yhtään matsia alusta loppuun, eikä hänellä ollut kuin hatara käsitys säännöistä.

– Ihmeen nopeasti lajista pääsi kärryille.

Nyt hänen innostuksensa on vain lisääntynyt, kun naisetkin saavat pukeutua varusteisiin.

– Peli on nyt tosi fyysistä, ja pidän siitä.

Lavander kehuu lajia haastavaksi. Uutta opittavaa tulee eteen jatkuvasti.

– Treenissä ja peleissä joutuu aina skarppaamaan.

Amerikkalaista jalkapalloa pelaava nainen joutuu vastaamaan aina silloin tällöin kysymykseen siitä miksi harrastaa noin hurjaa lajia.

– Joka lajissa on omat riskinsä. En ajattele lajia mitenkään erityisen aggressiivisena. Tämä on kivaa kuin mikä.

INDIANSISSA pelaa yhteensä parikymmentä naista. Lappeenrantalaiset ja kouvolalaiset kerääntyvät yhteisharjoitukseen sunnuntaina. Omalla viiden naiset ryhmällä lappeenrantalaiset treenaavat perjantai ja lauantai-iltoina. Kouvolaan he huristavat kimppakyydillä.

Linda Lavanderia ei haittaa, vaikka urheiluharrastus painottuu viikonloppuun. Häntä ei myöskään kenkuta, vaikka sunnuntain treenit alkavat Kouvolassa vasta illalla seitsemän jälkeen.

– On aina tosi ihana ajella Kouvolaan treenaamaan. Harjoittelemme Sami Hyypiä –areenalla ja se on aivan mahtava paikka.

Omissa viiden naisen treeneissään Indiansin itävahvistukset pystyvät vetämään pelipaikkakohtaisia harjoituksia. Kotikentällä heitä valmentaa Rajaritareiden Jyri Hölkki.

Pienessä ryhmässä on omat hyvät puolensa.

– Saamme ainakin yksilöllistä ohjausta, Lavander toteaa.

Silloin tällöin naiset harjoittelevat Rajaritareiden miesten kanssa.

– Silloin ei oteta täyttä kontaktia, Lavander virnistää.

Enemmänkin naisia mahtuisi porukkaan. Indiansit kannustavat lajista kiinnostuneita naisia toimintaan mukaan. Ikärajana harrastuksessa on 17 vuotta.

KUN LIPPUPALLO tuli Suomeen 1980-luvun lopussa, naiset innostuivat lajista. Turnauksissa oli mukana parhaimmillaan 15 joukkuetta. Alkuinnostuksen jälkeen joukkueiden määrä alkoi vähetä.

Tällä hetkellä Suomessa on 11 naisten joukkuetta. Näistä suurin osa pelaa ensi kesänä edelleen lippupalloa tai semi-contactia.

Etelä-Karjala on ollut vahvaa aluetta naisten jenkkifudiksessa. Rajaritareilla on ollut joukkue sekä lippupallo- että semi-contact –sarjoissa. Amerikkalaiseen jalkapalloon oman kaupungin pelaajat eivät olisi riittäneet.

KAISA JUNTUNEN

Kuvateksti

Indiansia edustavat Linda Lavander ja Marja Laitinen treenaavat Amiksen tekonurmella aina lauantai-iltaisin.

Naisten jenkkifudis

Suomessa naiset aloittivat lippupallon pelaamisen 1988.

Lippupallolla tarkoitetaan täysin ilman kontaktia pelattavaa pelimuotoa. Jokaisella pelaajalla on yllään lippuvyö, josta roikkuu kaksi lippua lantion sivuilla. Pelaajat ryöstävät toisiltaan lippuja sen sijaan, että taklaisivat etenijän.

Naisten semi-contact –pelissäkään ei taklata, mutta kontaktia on lippupalloa enemmän. Myös tässä pelissä pelaajat ryöstävät toisiltaan lippuja.

Tällä kaudella naiset pelaavat ensimmäistä kertaa amerikkalaisen jalkapallon SM-sarjan varusteet päällä ja samoilla säännöillä kuin miehet.

Lappeenrannan Rajaritareissa pelanneet naiset täydentävät ensi kesänä Kouvolan Indiansia.

Lisätietoa Linda Lavanderilta puh. 050 301 8400.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen