Categories
Artikkelit

Veteraanijärjestöt eivät halua Tali-Ihantala-keskusta

Poliitikkojen ajaman kunnianosoituksen rahoille on veteraanien mielestä useita tärkeämpiä kohteita.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Sotaveteraanit suhtautuvat torjuvasti Lappeenrantaan kaavailtuun Tali-Ihantala-keskukseen. Veteraanijärjestöt eivät ole käsitelleet asiaa virallisesti, mutta kentän ääni on aika selvä: keskusta ei haluta.

Rahoilla olisi veteraanien mielestä parempaakin käyttöä. Veteraanit arvostelevat keskuksen sijoituspaikkaa sekä sitä, että yksi taistelu nostetaan ylitse muiden.

– Kun kyseessä on Tali-Ihantala, on monien mielestä omituista, että keskus tulee Lappeenrannan vanhaan Linnoitukseen, kertoo Sotainvalidien Veljesliiton Kymen piirin puheenjohtaja Risto Seppälä.

– On se hurjaa rahanmenoa, jos pelkkään ylläpitoon menee 330 000 euroa vuosittain. Kai kaupunki on laskenut, että sillä on varaa. Rahalla saisi tehtyä niin paljon muuta veteraanien, leskien ja vanhusten hyväksi. Kuitenkin kaupunki valittaa rahapulaa. Ja tuo pula näkyy kyllä palveluissa. Tämä keskusteluttaa veteraaneja todella paljon.

Etelä-Karjalan Sotaveteraanipiirin ja Lappeenrannan Sotaveteraanien puheenjohtaja Erkki Pulli tyrmää keskuksen.

– Tali-Ihantalan alue on siellä, missä se on. Ihantalassa on muistokivi ”Kunnia sankareille”, myös venäjäksi. Se riittää. Siellä voi käydä tekemässä kunniaa heidän teoilleen. Lappeenrannassa on Veteraanipuisto ja muitakin kunnianosoituspaikkoja, myös turisteille.

– Nuo rahat tulisi käyttää yhä harvenevan joukon pärjäämiseen niin, että he voivat sanoa viimeisen iltahuudon kuullessaan, että minusta pidettiin hyvää huolta.

Pullin mukaan yhdistykset eivät osallistu rahoittamiseen ”vaikka museo tänne väen väkisin perustettaisiin”.

– Järkevämpää olisi lisätä Salpa-Aseman näkyvyyttä sekä kirjoittaa Lappeenrannan sodanaikainen 1939-44 historia.

Kaakkois-Suomen Rintamanaisten puheenjohtaja Maire Närhi ei ole kuullut, että kukaan yhdistyksen jäsenistä olisi puoltanut keskusta.

– Keskuksesta höpötetään ihan liikaa. Ei tarvita pyssyjä, taisteluja ja ampumista, sitä on kuullut niin paljon. Nuoria keskus tuskin kiinnostaa.

– Museo olisi kaupungille aika iso taakka. Jos ylimääräistä rahaa on, nyt pitäisi taistella syrjäytyneiden nuorten puolesta, katsoa tulevaisuuteen.

Nyrhi ei hyväksy, että vain Tali-Ihantala nostetaan esiin. Muut kovat paikat samalla pyyhitään pois.

Veteraanikuoro vastustaa yksimielisesti keskusta. Rintamaveteraanien jäsen Tauno Haapalainen sanoo kuoron käsitelleen asiaa.

– Keskuksen kustannukset jäävät kaupungille ja veronmaksajille eikä se ole oikein. Me emme sitä hyväksy missään tapauksessa.

Tali-Ihantala-toimikunnan puheenjohtaja Heikki Järvenpää on korostanut, että keskusta tehdään kunnianosoitukseksi veteraaneille.

Keskuksen perustaminen maksaa kuusi miljoonaa euroa. Rahoitus on vielä pääosin auki.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju