Huvit ovat jo vakiintuneet osaksi Lappeenrannan satamaa

Satamassa nähdään tänä kesänä maailman ensimmäiset koirien asuntomessut ja kauko-ohjattavien autojen SM-kilpailut. Viikinkialus lähtee risteilylle maalaistenlaiturista.

SEIJA HACKMAN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan huvisatama laajentaa alkavana kesänä huvien määrää entisestään. Huvisataman projektijohtaja Teemu Kaukonen uskoo, että 200 000 kävijän määrä kesässä rikkoutuu. Huvilaitteiden Kaukonen uskoo keräävän vähintään samat 130 000 käyttökertaa kuin viime kesänäkin.

Uusia houkuttimia alueella tänä kesänä ovat koirien asuntomessut, kauko-ohjattavat Nikko-autot ja viikinkialus Wirta-Wilma.

– Koirien asuntomessut ovat tiettävästi maailman ensimmäiset. Näytteille tulee kahdeksan asuntoa, kerrostalo, paritalo, rivitalo ja yksiöitä, Kaukonen selvittää.

Kaikki koirankopit ovat uniikkikappaleita, ja koiravieraat pääsevät vapaasti kokeilemaan niiden asumismukavuutta. Koirille on tarjolla vesipalvelu ja toisinaan myös pikkupurtavaa.

Nikko-autojen Kaukonen uskoo muodostuvan isien ja poikien kilpakentäksi. Kyseessä ovat kauko-ohjatut, jopa puolen metrin mittaiset menopelit, jotka yltävät 40 kilometrin tuntivauhtiin. Hiekkalinnan pääarkkitehti Kimmo Frosti suunnittelee radalle haastavia esteitä, joilla nähtäneen myös ulosajoja.

– Varmasti isät ja pojat ajelee hullun lailla, Kaukonen uskoo.

Heinäkuun lopulla radalla järjestetään ensimmäiset kauko-ohjattavien autojen Suomen mestaruuskisat.

Viikinkialusta mukaileva Wirta-Wilma saa satamapaikakseen maalaistenlaiturin. Siitä se risteilee tunnin välein reittiä Hiekkalinna-Karhusaari-Myllysaari ja takaisin. Tilauksesta reitti voi myös vaihdella.

Lasikuituinen, mutta puulla sisustettu alus on paraikaa rakenteilla lappeenrantalaisella ELP-Vene Oy:lla. Viikinkiteemaa Teemu Kaukonen perustelee hulvattomuudella.

– Kun kaikki on hassua ja humoristista muutenkin, niin miksei tämäkin. Ja tarkistimme museovirastosta, että on täällä voinut olla viikinkejä ihan oikeastikin.

Villin Lännen teemalla ratsastava Hiekkalinna houkuttaa kävijöitä myös muun muassa magneettikalojen onginnalla.

– Viime kesänä sitä kokeiltiin kerran, eikä sille meinannut loppua tulla, Kaukonen kertoo.

Lapsiperheitä huomioidaan hiekkalinnassa entistä paremmin muutenkin. Yleisön toiveesta linnan portin pieleen varataan liuta lastenvaunuja vapaaseen käyttöön.

Huvisataman laitteet otetaan käyttöön 3. kesäkuuta. Hiekkalinna ja koirien asuntomessut avautuvat kesäkuun puolivälissä.

Kaikkiaan huvisatamassa on tänä kesänä 12 laitetta. Muutoksia tulee sen verran, että energiapyörä nousee tänä vuonna Linnoitusniemen kärkeen. Hiekkalinnan kupeesta löytyviä kaupunkipyöriä saadaan hieman lisää.

Höyry-Wille-katujunan liikennöinti muuttuu puolestaan hieman satamakeskeisemmäksi.

Juna jytistelee enimmäkseen Hiekkalinnan ja Myllysaaren väliä, ja poikkeaa vain pari kertaa päivässä keskustassa, sairaalalla ja liikennepuistossa.

Huvisataman tarjontaa täydentävät tuttuun tapaan Veijo Pykäläinen ja Lauke-hevonen kärryineen. Mies ja hevonen ovat paikalla Kasinon puiston kulmassa säätilasta riippuen, mutta eniten loppuviikosta.

– Jo monta vuotta olen ollut lopettamassa, mutta eipä siitä ole tullut mitään, Pykäläinen huokaa.

15-vuotias Lauke on vielä hevonen parhaassa iässä, mutta Pykäläinen löytäisi itselleen mieluusti jo seuraajan, jota voisi käydä opettamaan Lauken tavoille.

Vaihtoehtoista kyytiä satamasta saa kirppuautoilla, joita voi vuokrata ravintola Gastista.

Kahden hengen kirput ovat ilmava tapa tutustua maisemiin maanteitse. Valtateille enintään kahdeksaakymppiä kulkevalla ”häkkiautolla” ei parane yrittää.

KAI SKYTTÄ

Kuvateksti

Viikinkialus Wirta-Vilma on päältä koboltinsinistä lasikuitua. Sisustus on puuta. Samalla muotilla on tehty koko maassa vain neljä venettä.

Kirjoittaja:
Seija Hackman