Venäläisten tonttikaupat peruuntuivat Parikkalassa

Parikkalan kunnanhallitus kumosi päätöksensä myydä Moskuunniemen tontit vapaa-ajan asumiseen. Vapaa-ajan käyttö on vastoin kaavan yleisperiaatteita.

ANSSI KEMPPINEN

Parikkalan kunnanhallitus ei myy tontteja vapaa-ajan käyttöön Parikkalan Moskuunniemestä. Kunnanhallituksen tulkinnan mukaan kaava-aluetta ei ole tarkoitettu vapaa-ajan asumiseen.

– Se on vastoin kaavan yleisiä periaatteita, sanoo Parikkalan kunnanjohtaja Alpo Kosunen.

Kunnanhallitus kumosi eilisessä kokouksessaan siten oman maaliskuisen päätöksensä, jossa se hyväksyi 11 tontin myymisen venäläisille Moskuunniemen uudelta asuntoalueelta.

Kunnanhallituksen maaliskuisesta päätöksestä jätettiin ajoissa kuusi oikaisuvaatimusta, joissa vaadittiin kauppojen perumista. Oikaisuvaatimusten tekijöiden mukaan alue on tarkoitettu vakituiseen asumiseen.

Myös venäläisten edustaja jätti ajoissa oikaisuvaatimuksen, jossa ostajat vakuuttivat käyttävänsä taloja pitkäaikaiseen asumiseen eli ”…for a long time living”.

Kunnan viranomaisten mukaan venäläiset olivat kunnan kanssa käymissä neuvotteluissa kertoneet käyttävänsä tulevia taloja vapaa-ajan käyttöön.

Kunnanhallitus joutuikin pohtimaan onko kaava-alue tarkoitettu vain vakituiseen asumiseen, ja voiko alueelta myydä tontteja vapaa-ajan käyttöön.

Kosusen mukaan asiaa tarkasteltiin eri kanteilta, ja pitkään.

– Silti tämä oli vaikea ratkaisu, sillä lainsäädännöstä tai kaavaselityksistä ei löytynyt yksiselitteistä ratkaisua.

Kosusen mukaan ratkaisussa päädyttiin kuitenkin siihen, että Moskuunniemeä ei haluta ohjata ”vapaa-ajan” asuntoalueeksi.

– Ratkaisussa noudatettiin myös valtuuston kaavapäätöksien henkeä.

Venäläisten tekemän oikaisuvaatimuksen kunnanhallitus otti tiedoksi. Kunnanhallitus perusti eilisen päätöksensä niihin tietoihin, jotka olivat käytettävissä maaliskuun päätöksen pohjana.

Kunnanhallitus hyväksyikin Tarkko Laurisen, Irkka ja Anders Lynnebyn, Harri Rissasen ym., Peitso H. Laurisen, Kari Niirasen ja Irja Tuunasen tekemät oikaisuvaatimukset.

Kunnanhallitus totesi, ettei Tatjana Ivanovan oikaisuvaatimus anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kahdeksas Kari Nyholmin oikaisuvaatimus jätettiin tutkimatta, sillä hän ei ole asianosainen eikä kunnan jäsen.

Kosunen toivoo, ettei kukaan ei vie asiaa enää eteenpäin, sillä se ei ole kenenkään etu.

– Toivottavasti Moskuunniemen alue saadaan nyt käyttöön, ja tonteille uusia rakennuksia.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen