Aleksanteri I -näyttelyllä ei ollut kirjallista sopimusta

Näyttelyn peruuntumisen taloudelliset tappiot jäävät Lappeenrannan maksettavaksi.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan museolla ja Aleksanteri I -näyttelyvaihdon venäläisellä osapuolella Pavlovskin museolla ei ollut allekirjoitettua sopimusta ensi kesän näyttelystä. Näin ollen Lappeenranta ei voi esittää korvausvaatimuksia venäläisille peruuntumisesta aiheutuvista taloudellisista tappioista.

– Sopimus kulki edestakaisin lisäselvityspyynnöin Suomen ja Venäjän kulttuuriministeriöissä, joissa sopimus piti hyväksyttää. Sopimusta ei ehditty allekirjoittamaan ennen kuin selvisi, että näyttely peruuntuu kokoelmatarkastuksen vuoksi, Etelä-Karjalan museon amanuenssi Satu Eiskonen sanoo.

– Jos sopimus olisi ollut, siinä olisi tietysti ollut force majeure -kohta, johon vetoamalla olisi voinut yrittää vapautua sopimuksen velvoitteista. Mutta kun sopimusta ei ollut, jossittelukin on turhaa.

Satu Eiskonen ei erittele näyttelyyn kulunutta rahamäärää, mutta sanoo, että ehtihän sitä kaikenlaiseen mennä. Rahaa ehti kulua esimerkiksi käännös- ja näyttelyarkkitehdin työhön.

– Onni onnettomuudessa oli ettemme ehtineet painattaa näyttelyjulkaisua, joka oli tehty Turussa virkatyönä, tai näyttelyn julisteita, kutsuja tai rakentaa näyttelytilaa uudelleen, Eiskonen sanoo.

Venäläiset tarjosivat museolle mahdollisuutta järjestää näyttely vuoden päästä kesällä.

– Tarjous ei kuitenkaan kiehtonut meitä, koska ensi vuonna se ei enää ole ajankohtainen.

Aleksanteri I -näyttely olisi ollut osa Suomen sodan 1808-09 200-vuotisjuhlallisuuksia. Sen piti olla avoinna normaalia kesänäyttelyä huomattavasti pidempään eli marraskuun lopulle asti. Lappeenrannasta näyttelyn piti siirtyä Turkuun.

– Meillä ei ole tietoa Turun maakuntamuseon aikomuksista näyttelyn suhteen, Eiskonen sanoo.

Näyttelymateriaali on kuitenkin kiinni kokoelmatarkastuksessa tämän vuoden loppuun.

Aleksanteri I -näyttelylle ei ollut asetettu kävijätavoitetta sen tarkemmin kuin että ainakin samaan pyrittiin kuin aikaisemminssa Venäjä-aiheisissa näyttelyissä. Viime kesän Suvorov-näyttelyn näki noin 10 000 ihmistä.

– Kyllähän Linnoitus kiinnostaa Lappeenrannassa matkaavia joka tapauksessa, eli missään nimessä Lappeenrannassa ei ensi kesänä ole 10 000 matkailijaa vähemmän.

– Menetimme näyttelyn peruuntumisessa sekä paikallista että valtakunnallista näkyvyyttä. Toivomme kovasti, että taidemuseoon tuleva suuri näyttely sodan kuvista taiteessa herättää ihmisten mielenkiinnon, Eiskonen sanoo.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola