Imatran kolme työväenyhdistystä yhdeksi suureksi SDP:n osastoksi

Imatran kolme työväenyhdistystä fuusioituu. Uusi puolueosasto rakennetaan Imatran sosialidemokraatit ry:n pohjalle. Yhdistymisellä on 700 jäsenen yksimielinen tuki. Yhdistynyt toiminta alkaa vuonna 2009.

HANNU OJALA

IMATRA. Yli sata vuotta jatkunut kolmen työväenyhdistyksen historia päättyy Imatralla. Ensi vuosikymmenen alkaessa Imatran ja Vuoksenniskan työväenyhdistykset fuusioituvat Imatran Sosialidemokraatit ry:n kanssa yhdeksi puolueosastoksi.

Periaatepäätös yhdistymisestä on tehty kaikissa yhdistyksissä yksimielisesti tämän viikon maanantaina. Fuusioneuvottelut aloitettiin vuoden alussa, ja yhteistä puheenjohtajaa ja johtokuntaa jäsenistö pääsee valitsemaan syksyllä 2009.

Kolmessa yhdistyksessä on yhteensä noin 700 jäsentä, ja yhdistykset hallitsevat tasearvoltaan noin kolmen miljoonan euron omaisuutta.

Merkittävä osa omaisuudessa on imatrankoskelaisten Koskenparras-säätiössä.

Imatran sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja Pekka Ruotsalainen sanoo yhdistymisen tärkeimmän syyn löytyvän järjestötoiminnan puolelta.

– Tarkoituksena on tehdä toiminta sosialidemokraattisessa liikkeessä kaikkia jäseniä kiinnostavaksi.

Poliittisten puolueosastojen ongelmat ovat Ruotsalaisen mukaan hyvin tunnettuja myös Imatralla. Jäsenistö vanhenee ja vähenee.

Osastotason puolueaktiiveja kolmessa yhdistyksessä on puheenjohtajien arvion mukaan noin sata. Kun samalla paikkakunnalla on useampia puolueosastoja, SDP:n sääntöjen mukaan toimintaa koordinoi kunnallisjärjestö.

Ruotsalainen sanoo, että lähes samat ihmiset pyörittävät asioita moneen kertaan eri kokoonpanoissa.

Vuoksenniskan työväenyhdistyksen puheenjohtaja Antero Lattu sanoo suoraan, että kolmen yhdistyksen malli ei ole ollut enää pitkään aikaan optimaalista varsinaisen toiminnan eikä taloudenkaan kannalta.

– Meillä on ollut sellaisia oheistoimintoja, joiden tuotto on ollut vähäinen tai negatiivinen.

Jokaisella yhdistyksellä on oma kiinteistö.

– Itse näen työväentalot työkaluina. On hienoa, jos niistä pystytään pitämään kiinni, Lattu valottaa ajattelutapaa kiinteistöjen tulevaisuuteen.

Imatran työväenyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Luukkanen ei pidä fuusiota itsetarkoituksena.

– Jos joku jaksaa pyörittää toimintaa, hyvä on. Me olemme tulleet tähän päätökseen.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala