Kurkipatsas sai lakkinsa auringonpaisteessa

Teekkarit käynnistivät vapunaaton Kurkipatsaan lakituksella Lappeenrannassa keskiviikkona. Vapunpäivän piknik sujuu teekkareilta perinteisin eväin.

HELI KARTTUNEN

LAPPEENRANTA. LTY:n opiskelijat lakittivat Keskuspuiston Kurkipatsaan riehakkain menoin Lappeenrannassa. Runsaslukuinen yleisö kerääntyi seuraamaan lakitusta keskiviikkona puoliltapäivin.

Lakituksen jälkeen fuksit marssivat poliisisaattueen johdolla kastamistilaisuuteen Halkosaareen, jossa myös tuleva LTY:n rehtori Ilkka Pöyhönen ja tuleva vararehtori Veli-Matti Virolainen joutuivat kylmään kylpyyn.

Teekkari Hanna Koponen ja kylteri Taija Partanen lakittivat Kurkipatsaan äänekkäiden kannustusten saattelemina. Lakituksen jälkeen LTY:n ylioppilaskunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja Tanja Haapasalo julisti vappurauhan rikotuksi.

Puheen pontimeksi teekkarit virittivät muutamia vappulauluja, joiden tahdissa fuksit kerääntyivät jonomuodostelmaan marssiakseen satamaa kohti kastettaviksi.

– Vielä vuonna 1981 teekkareiden vapun juhlinta kesti viisi päivää, mutta nyt juhlinta kestää jo kolmatta viikkoa, Haapasalo kertoi.

Fuksien kastetilaisuus Halkosaaressa veti yleisöä aina tungokseen asti. Kaksi vedessä seisovaa avustajaa varmisti, että jokaisen fuksin pää varmasti kastui.

Ensimmäisinä kylmän kylvyn saivat vuoden teekkari- ja kylterifuksit Janne Suortti ja Pekka Korpi. Seuraavana uimaan joutuivat LTY:n tulevat rehtorit, rehtori Ilkka Pöyhönen ja vararehtori Veli-Matti Virolainen. Myös ylioppilaskunnan hallituksen uutta ja vanhaa jäsenistöä uitettiin.

Kaikki fuksit joutuivat veteen aina osakunta kerrallaan. Vesi oli kommenttien perusteella kylmää, mutta tänä vuonna uimareiden ei sentään tarvinnut sukellella jääkimpaleiden seassa.

Ylioppilaat on kastettu LTY:ssä ensimmäisen kerran vuonna 1970. Viimeiset pari vuotta kylterit, eli kauppatieteiden ylioppilaat, ja teekkarit on kastettu Halkosaaressa.

– Satamassa on tehty laituriremontti, eikä satamalaivojen viereiseen kulmaukseen enää pääse. Kun laituri menee pitemmälle, on vesi liian syvää, kertoi LTY:n ylioppilaskunnan kulttuuri ja -liikuntavastaava Arto Parkko.

Teekkareiden ja monen muunkin vapun juhlinta jatkuu vapunpäivänä piknikillä Lappeenrannan Linnoituksessa.

Halkosaaressa fuksien kastamistilaisuutta seuraavat Mika Romppanen, Anna Koljonen, Heini Ojala, Maarit Starck, Minna Sainio ja Minna Koivisto varustautuvat vappupiknikiin perinteisin eväin, joihin kuuluvat patonki, salaatit ja dippikastikkeet sekä nakit ja lihapullat.

Seurueen periaatteena on, että jokainen tuo jotakin.

– Tuomme piknikille myös juustoa, keksejä ja viinirypäleitä. Skumppaakin on, eli kuohuviiniä, kertoo Heini Ojala.

Kirjoittaja:
Heli Karttunen