Mystisen Rakuunoiden edessä on kausi täynnä arvoituksia

Venäläispitoinen Rakuunat on valmistautunut jalkapallokauteen kuin Veikkausliigajoukkue. Joukkueen pelillinen taso on silti täysi arvoitus.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrantalainen Rakuunat on Suomen jalkapallokenttien kummajainen. Venäläistynyt Rakuunat on valmistautunut kauteen kahdella ulkomaanleirillä, jotka kuuluvat Suomessa lähinnä suurimpien pääsarjajoukkueiden kevätohjelmaan.

Rakuunat pelaa kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, jonka amatöörijoukkueille ulkomaanleirit ovat tavallisesti vain märkä päiväuni.

Kahdeksan päivän Viipurin-leiri selittyy sillä, että venäläispelaajien viisumit sallivat vain 90 päivän oleskelun Suomessa puolen vuoden aikana.

Alkukevään kolmen viikon Turkin-leiri taas maksoi puheenjohtaja Vasili Manushinin mukaan seuralle vähemmän kuin mitä vastaava harjoitusleiri Lappeenrannassa olisi kustantanut.

– Yksi aikoinaan valmentamani pelaaja omistaa nykyisin matkatoimiston, joka järjestää joukkueille leirejä etelässä. He järjestivät kaiken. Se oli lahja minulle ja joukkueelle, kertoo päävalmentaja Aleksander Tumasyan.

Rakuunoiden kuudesta eteläkarjalaispelaajasta vain Aleksander Komov piipahti talvilomallaan Turkissa. Muut jäivät leirien ajaksi Suomeen työesteiden ja viisumivaikeuksien vuoksi.

– Emme ole voineet harjoitella riittävästi niin, että kaikki pelaajat ovat paikalla, Tumasyan harmittelee.

Tumasyanin mukaan joukkueen pelin runko rakentuu eteläkarjalaispelaajien ympärille.

– Jorma Spets ja kapteeni Henri Kiili ovat esimerkillisiä pelaajia. He ja Komov tuovat nuoreen joukkueeseen ammattimaista asennetta.

Hyvin sujuneissa harjoitusotteluissaan Rakuunat kukisti muun muassa Veikkausliigan FC KooTeePeen. Tumasyanilla ei ole silti mitään käsitystä siitä, millä tasolla Rakuunat on muihin Kakkosen A-lohkon joukkueisiin verrattuna.

– Se on selvä, että pelaamme paremmin kuin viime vuonna.

– Mahdollinen Ykköseen nousu olisi kiinni myös siitä, että onko puheenjohtaja valmis laittamaan joukkueeseen lisää rahaa.

Tumasyanin mukaan suomalaisia yritettiin saada joukkueeseen enemmän.

– Juha Ruokonen antoi meille talvella suomalaispelaajien listan, jossa oli 13 nimeä. Saimme heistä joukkueeseen vain kaksi, Komovin ja Spetsin.

– Lopuista en tiedä. Ehkä he eivät halua pelata Rakuunoissa.

Neuvotteluihin vaikutti seuran epäselvä taloustilanne, joka voi katkaista joukkueen kauden periaatteessa milloin tahansa. Tumasyan haluaa pysyä erossa seuran raha-asioista.

– Raha-asiat kuuluvat seuran johdolle. Minä haluan keskittyä vain valmentamiseen ja toivon, että Rakuunat maksaa minulle.

Pienessä seurassa ikäviä asioita ei pääse pakoon, vaikka haluaisi.

– Olen saanut soittoja Rakuunoiden entisiltä pelaajilta, jotka ovat vaatineet minua maksamaan heille rästiin jääneitä rahoja. Siis painostaneet minua, valmentajaa! Aivan outo asetelma.

Kotimaisten pelaajien puuttuessa Rakuunoiden joukkue koostuu nuorista venäläispelaajista.

– He ovat tällä hetkellä puoliammattilaisia, mutta tähtäävät ammattilaisiksi, Tumasyan sanoo.

Tumasyan odottaa paljon Pietarin Zenitin reservijoukkueissa aiemmin pelanneilta Stanislav Boichukilta ja Danil Kleshenkolta.

Kiilin pariksi kärkeen on tarjolla Venäjän kahdella ylimmällä sarjatasolla pelannut Oleksander Stepanov, joka saapui Etelä-Karjalaan eteläsiperialaisesta Novokuznetskista.

Spetsin topparipariksi tulee Aleksander Gorbachev, joka pelasi viime kaudet Valko-Venäjän pääsarjaa MPZ-Ripo Minskissä. Gorbachevin tilillä on myös kaksi Intertoto-cupin ottelua toissa kaudelta.

– Valmensin Aleksanderia kotikaupungissani Rostovissa, kun hän oli 17–18-vuotias. Hänen viime kautensa meni piloille polvivaivojen vuoksi. Toivottavasti hän pystyy auttamaan meitä ja menemään urallaan eteenpäin, vaikka Veikkausliigaan.

l l l

Kakkosen ottelu Rakuunat-KTP Amiksella maanantaina kello 18.30. Vapaa pääsy.

Mika Strandén

Kuvateksti

Rakuunoiden puolustaja Aleksander Gorbachev (vas.) ja valmentaja Aleksander Tumasyan katselivat masentuneina Ammattikoulun kentälle perjantaina keskipäivällä. Päiväharjoitukset peruuntuivat, koska kenttä oli varattu muuhun käyttöön. Olemme kaupungin ykkösseura, mutta vuorot ovat surkeat, Tumasyan harmittelee.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen