Categories
Artikkelit

Paikallinen elokuvaperintö kaipaa lisävalaistusta

MIRVA TUUSAImatralla, Lappeenrannassa ja rajantakaisessa Karjalassa kuvattuj

MIRVA TUUSA

Imatralla, Lappeenrannassa ja rajantakaisessa Karjalassa kuvattujen elokuvien kuvauspaikat, paikalliset esiintyjät ja rakennukset kiinnostavat Kansallista audiovisuaalista arkistoa (KAVA). Se rakentaa internetiin entistä kattavampaa tietokantaa kotimaisista elokuvista.

Muistatko, kun Kalle Kaarna vuonna 1931 filmasi Kuisma ja Helinä -elokuvaa Imatran Kyyrönkoskessa ja Vallinkoskessa?

Itse Tauno Brännäs, eli myöhemmin Tauno Palo, näyttelee elokuvassa venäläisen kasakkaosaston päällikköä Kuismaa, joka ratsastaa suomalaiskylään ja vie Helinä-piian (Iris Knape-Jäderholm) sydämen. Rakkaustarina saa surullisen lopun, kun Kuisma palaa takaisin kotiin ja Helinä hukuttautuu koskeen.

– Elokuvassa on myös venäläistä aromaisemaa ja kasakoiden ratsastusta. Tieto olisi, että niitä olisi kuvattu Lappeenrannassa ratsuväen harjoituskentällä. Pääkuvauspaikat ovat ilmeisesti olleet Jääskessä Ahopellon talossa, Näträmälän kylässä, mutta siitäkään ei tiedetä sen kummemmin, KAVAn tutkija Juha Seitajärvi selvittää.

Jos nyt alkoivat hälytyskellot soida, tartu puhelimeen, kynään ja paperiin tai sähköpostiin ja ota yhteys Juha Seitajärveen.

Hän kerää tietoa vanhoista kotimaisista elokuvista, etenkin 1930-1950-luvuilla kuvatuista. Selvennystä halutaan eri paikkakunnilla ympäri Suomea kuvatuista elokuvista, esimerkiksi niiden kuvauspaikoista, niissä näkyvistä rakennuksista ja paikallisista esiintyjistä.

– Tarkoitus on myös kerätä elokuviin liittyvää aineistoa, kuten valokuvia esimerkiksi kuvauksista, sopimuksia, otteita vieraskirjoista, käsikirjoituksia ja julisteita, Seitajärvi luettelee.

Elokuvatietoa kootaan, koska suomalaisesta elokuvasta ja sen historiasta halutaan saada mahdollisimman kattava kokonaiskuva. Nyt siihen on vielä mahdollisuus, kun 1930-1950-luvun elokuvien teossa mukana olleet ihmiset ovat elossa ja kertomassa muistojaan.

KAVAn keräämät tiedot täydentävät 12-osaista Suomen Kansallisfilmografia -kirjasarjaa. Tiedot on tarkoitus julkaista parin vuoden sisällä internetin Elonet-palvelussa.

Etelä-Karjalassa kuvatuissa elokuvissa riittää Seitajärven mukaan vielä selvitettävää. Hän haluaisi muistoja ja faktoja esimerkiksi Lappeenrannassa vuonna 1939 filmatuista Punahousut- ja Rakuuna Kalle Kollola -elokuvista.

Suurimman mysteerin alla on vuonna 1920 Viipurissa kuvattu Kihlaus. Siitä, tai viipurilaisten tekemistä elokuvista ylipäätään, ei tiedetä oikein yhtään mitään.

– Oski Talvio oli ilmeisesti Kihlauksen käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hänestä kaivataan tietoa, teillä päin saattaa asua vaikka hänen sukulaisiaan, Seitajärvi toivoo.

Seitajärvi ottaa mielellään vastaan muistoja myös Terijoen huviloissa kuvatusta Juhla meren rannalla -elokuvasta.

Niin pientä ja vähäpätöistä elokuvamuistoa ei Seitajärven mukaan olekaan, ettei sitä kannattaisi hänelle kertoa.

– Jokainen yhteydenotto on tärkeä, Seitajärvi rohkaisee.

– Esimerkiksi soitto siitä, että meidän talossamme on kuvattu jotain elokuvaa, saattaa olla soittajalle anekdoottimainen pikku juttu. Mutta meille se voi olla tärkeä, koska se antaa viitteitä rakennuskulttuurista ja siitä, missä elokuva on tehty.

l l l

Voit ottaa yhteyttä tutkija Juha Seitajärveen puhelimitse 09-615 40217, sähköpostitse juha.seitajarvi@kava.fi tai postitse KAVA/Seitajärvi, PL 177, 00151 Helsinki. Elokuviin liittyviä paikkoja ja tekijöitä voi käydä tunnistamassa myös internetissä www.kava.fi/esittely/perinne/.

Kirjoittaja:
Mirva Tuusa