Parikkalan Moskuunniemipäätös on monisyinen

Moskuunniemen tontit odottavat kunnanhallituksen päätöksen lainvoimaisuutta. Oikeusministeri ei halua rajoittaa talojen käyttöä pientaloalueilla.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Parikkalan kunnanhallituksen maanantainen Moskuunniemen tonttipäätös odottaa vielä lainvoimaisuutta. Oikaisuvaatimuksen tehneillä on päätöksen saannista 30 päivää aikaa valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Sitä ennen uudet tonttikaupat alueella ovat jäissä.

– Nyt odotellaan päätöksen lainvoimaisuutta, sanoo tekninen johtaja Antti Asikainen.

Parikkalan kunnanhallitus kumosi maanantaina maaliskuisen päätöksensä, jossa se oli hyväksynyt 11 tontin myymisen venäläisille ostajille.

Kunnanhallitus oli pitkien tarkastelujen jälkeen tullut tulokseen, että kaavan yleisten periaatteiden mukaan alue ei ole tarkoitettu vapaa-ajan asumiseen. Ostajat olivat kunnan ensimmäisessä tapaamisessa kertoneet käyttävänsä talojaan vapaa-ajan käyttöön.

Kunnanhallitus perusteli päätöstään kaavan AO-merkintöihin ja kunnanvaltuuston tekemän kaavapäätöksen henkeen. Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen alueidenkäyttöpäällikkö Risto Suikki näkee kaavan perusteella tehdyn ratkaisun oikeana.

– Kaavan merkintä tarkoittaa erillispientaloaluetta, joka on tarkoitettu pysyvään asumiseen.

Talon käyttäminen vakituiseen asumiseen on kuitenkin hankalaa seurata. Suikin mukaan kunnan on käytännössä mahdotonta valvoa, kuinka pitkään joku asuu pysyvään asumiseen tarkoitetulla alueella olevassa talossa.

– Onhan suomalaisillakin kakkosasuntoja eri puolilla maata.

Ympäristöministeriön hallitusneuvos Auvo Haapanala toteaa, että jos rakennus täyttää kaavan mukaisen pysyvän asuinrakennuksen vaatimukset, talon osa-aika käyttö ei tee talosta sinänsä kaavan käyttötarkoituksen vastaista loma-asunto.

Eli käytännössä, jos noudattaa rakennusmääräyksiä, talossa voi asua vaikkapa vain vapaa-aikana.

Haapanala viittaa oikeusministeri Tuija Braxin eduskuntakyselyssä antamaan vastukseen. Sen mukaan perustuslain liikkumisvapaus turvaa sekä suomalaisille että Suomessa laillisesti oleskeleville ulkomaalaisille mahdollisuuden asua siellä, missä katsovat sen olevan tarkoituksenmukaista.

Braxin mukaan loma-asuntoja ei kuitenkaan saa rakentaa asuinpientaloalueille.

– Tonttien myyminen on kuitenkin sitten kunnan käsissä, sanoo Haapanala.

Parikkalan kunnanhallituksen päätös onkin kaksipiippuinen juttu. Päätös tuntuu oikealta, koska se perustuu kaavan periaatteisiin ja kunnan ylimmän päättävän elimen eli valtuuston päätöksiin.

Toisaalta lainsäädännöstä ei löydy perusteluja sille, etteikö vakituista asuntoa saisi käyttää vapaa-ajan asuntona.

Päätöksen takia Parikkala joutuu seuraavalta tontinhankkijalta selvittämään, onko hänellä vakaat aikeet tulla alueen vakituiseksi asukkaaksi.

– Ainakin kerromme kiinnostuneille kaava-alueen tarkoituksesta, mutta tämä koko asia on nyt vielä selvityksen alla, sanoo kunnanjohtaja Alpo Kosunen.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen