Sairaanhoitopiirin ostopalvelut ovat ylittäneet budjetin reilusti

Vaikeat sydäntautien hoidot ja synnytykset lisäävät menoja. Jonotuspäivät eivät ole enää entisvuosien ongelma.

URPO LAANINEN

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin ostopalvelumenot ovat alkuvuoden aikana olleet yllättävän isot. Ne ovat ylittyneet reilusti budjetoidusta, yli miljoonalla tasaisen tahdin varauksesta.

Lappeenrannan kaupungin käyttö on ollut tammi-maaliskuussa lähes 600 000 euroa arvioitua enemmän.

Joutsenon vauhti on ollut 150 000 euroa yli budjetin, Taipalsaaren runsaat 100 000 euroa sekä Ruokolahden ja Imatran hieman alle 100 000 euroa.

Lappeenrannan osuus ostopalveluista on runsaat puolet.

Tammi-maaliskuun ostopalveluista sairaanhoitopiiriä on laskutettu 3,7 miljoonaa euroa, kun viime vuonna kulut olivat samana aikana 2,9 miljoonaa.

– Oli ennakoitavissa, että vaikeuksia tulee. Totuus tietysti on, että vuoden 2007 tilinpäätös nousi suurin piirtein samaan summaan kuin tämän vuoden talousarvio on, toteaa sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Partanen.

Potilaita on lähetetty eniten HYKS:n laitoksiin, joissa on hoidettu vaikeita sydäntapauksia ja synnytyksiä. Partasen mukaan ne ovat yleensä hinnaltaan arvokkaimmat.

Sairaanhoitopiirin tämän vuoden ostopalvelubudjetti ylittyy reippaasti, jos loppuvuosi menee samaan tahtiin.

– Aina voi tulla yllätyksiä puoleen ja toiseen loppuvuoden aikana. Kesäkausikin on tulossa, ja eihän tämä arvio varmaa tietoa ole. Tämän päivän ennustuksen perusteella näyttää siltä, että lisämenoja tulee.

Jonotuspäivät eivät ole Partasen mukaan samanlainen ongelma kuin takavuosina, ja ne ovat vähentyneet hieman viime vuodesta.

Tänä vuonna jatkohoidon jonotuspäiviä oli tammi-huhtikuussa 517 kappaletta ja niiden rahallinen arvo noin 300 000 euroa. Vuosi sitten sakkopäiviä oli noin 150 enemmän.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen