Sosiaali ja terveyspiirin toimitusjohtajasta uusi haku

Mercuri Urvalin ilmoitus Helsingin Sanomissa yllätti ja herätti ihmetystä. Haastatteluryhmä haluaa hakea toimitusjohtajaa nykyaikaisella rekrytointitavalla. Luumäen kunnanjohtaja veti pois paperinsa.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiirille toimitusjohtajaa etsivää haastatteluryhmää moititaan salailusta ja salamyhkäisyydestä.

Moitteiden syynä on se, että ryhmä ei halua kertoa julkisuuteen mitään valintaprosessista.

Hämmästystä on herättänyt myös sunnuntain Helsingin Sanomissa julkaistu ilmoitus, jossa Mercuri Urval haki toimitusjohtajaa Suomen mielenkiintoisimmalle sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusprojektille.

Ilmoituksesta ei käynyt ilmi, että kyse oli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtajan hausta.

Toimitusjohtajan virkaa haki huhtikuun lopussa 16 henkilöä, joista osa on haastateltu. Toimitusjohtaja piti valita viime perjantaina, mutta ohjausryhmä lykkäsi valintaa kolmella viikolla.

Useat hakijat moittivat tiistaina Etelä-Saimaalle valintaprosessia. Nimellään tuli julkisuuteen vain Luumäen kunnanjohtaja Paavo Tyrväinen, joka veti hakemuksensa pois viime lauantaina.

– Oudoksuttaa tämä salamyhkäisyys. Ihmettelen viran valmistelua, kun asioista ei kerrota.

Tyrväistä ei kutsuttu haastatteluun. Hän haluaa nyt olla mukana vaikuttamassa toimitusjohtajan valintaan kuntien johtavista luottamushenkilöistä koostuvan ohjausryhmän ja kunnanjohtajien työvaliokunnan kokouksissa.

Sosiaali- ja terveyspiirin ohjausryhmän asettaman haastatteluryhmän puheenjohtaja Eeva Arvela ja jäsen, kaupunginjohtaja Seppo Miettinen kiistävät, että toimitusjohtajan valintaa olisi valmisteltu salamyhkäisesti.

Heidän mukaansa virkaa ei pantu uudelleen hakuun, vaan kyse on vaihtoehtoisesta rekrytointitavasta.

Haastatteluryhmä halusi herättää sellaisten pätevien ihmisten mielenkiinnon, jotka eivät muuten hakisi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin johtajaksi.

Heidän toivotaan ensiksi kiinnostuvan tehtävästä ja sitten organisaatiosta.

– Halusimme laajentaa kiinnostuneiden joukkoa ja madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä. Haluamme hakea nykyaikaisella tavalla parasta mahdollista henkilöä. Ei tässä mitään salamyhkäistä ole. Mercuri Urval hakee usein henkilöitä kertomatta firman nimeä, Miettinen kertoi.

Arvela ja Miettinen korostavat, että ketään jo hakeneista ei ole tarkoitus karsia pois, vaan kaikki ovat edelleen vahvoja vaihtoehtoja.

Ryhmästä ei kerrota, ketkä hakijoista on haastateltu. Mercuri Urval on ollut alusta asti asiantuntijana.

Mercuri Urvalin sunnuntaisessa hakuilmoituksessa Helsingin Sanomissa tarjottiin kiinnostuneille henkilöille Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon mielenkiintoisinta uudistumisprojektia.

Uutena asiana toimitusjohtajan edellytyksiin oli lisätty vähintään kymmenen vuoden johtamiskokemus, ja mielellään useasta erilaisesta toimintakulttuurista. Lisäksi toimitusjohtajalta toivottiin merkittäviä onnistumisia muutosprojektien läpiviennistä. Hänen tulisi olla valmis laittamaan itsensä likoon ainakin 4-5 vuodeksi.

Haastatteluryhmä on päättänyt olla kertomatta valintaprosessista niin kauan kuin se on kesken. Myöskään haastatteluun kutsuttujen nimiä ei kerrota.

Lappeenrannan kaupunginhallitus on kuitenkin pidetty ajan tasalla.

Haastatteluryhmässä istuvat Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Eeva Arvelan (sd.) lisäksi Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.), Ylämaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Alatalo (kesk.), Rautjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Aila Repo (sd.) ja Parikkalan kunnanjohtaja Alpo Kosunen.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Mercuri Urval haki uudistumisprojektille toimitusjohtajaa ilman mainintaa Etelä-Karjalasta.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen