Kimpisen lukio maakunnan ykkönen

Lukioiden listaus perustuu ylioppilaskokeiden tuloksiin. Suomen huippukoulut keskittyvät pääkaupunkiseudulle.

HANNA KUUSISTO

TIMO LAITAKARI

Kimpisen lukio Lappeenrannassa on ylioppilaskokeiden tulosten perusteella Etelä-Karjalan selvä ykkönen. Koko maan 417:n päivälukion joukossa koulu sijoittuu 29:nneksi. Maakunnan kakkonen on Savitaipaleen lukio.

Tiedot perustuvat Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien tekemään listaan. Lehden pistivät Suomen lukiot paremmuusjärjestykseen tämän kevään ylioppilaskirjoitusten neljän pakollisen aineen tulosten mukaan.

Salla Särkelällä, 16, on ensimmäinen lukiovuosi takana Kimpisessä. Lukiolainen on yllättynyt kuullessaan tuloksen.

– Olenhan minä vähän huhuja kuullut, että Kimpisen lukiolla olisi ”nörtin” maine. Mutta itse en kyllä koe sitä sellaisena.

Särkelä arvelee tuloksen juontavan Kimpisen lukion opetukseen.

– Siellä painotetaan opintojen alussa sitä, että ylioppilaskirjoitukset ovat kolmen vuoden päästä edessä. Siellä kannustetaan ahkeraan opiskeluun jo ennen viimeistä lukulomaa.

Hänen mukaansa opettajat ovat innostavia ja asiantuntevia.

– He eivät ole tiukkiksia eli painosta siihen, että pitäisi osallistua tai olla hyvä. Jokainen saa opiskella asioita, jotka kiinnostavat itseään.

Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien listan mukaan koko maassa kärjessä ovat yhä Helsingin perinteikkäät eliittikoulut. Paras on Helsingin suomalainen yhteiskoulu. Muut mitalisijat menevät Ressun lukiolle ja Helsingin normaalilyseolle.

Myös listan muut kärkipaikat menivät pääosin pääkaupunkiseudulle. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella paras lukio on listan viitossijalla Luostarivuoden lukio Turusta.

Kymmenen listalle mahtuvat myös Lahden yhteiskoulu ja Tampereen klassillinen koulu.

Lukioiden rankinglista perustuu pelkästään menestykseen ylioppilaskokeissa. Koulujen oppilasaines ja sisäänpääsykriteerit vaihtelevat suuresti. Näin ollen lista ei mittaa koulujen opetuksen tasoa.

Helsingin suomalaisessa yhteiskoulussa ylioppilaat kirjoittivat neljästä pakollisesta aineesta keskimäärin noin 23 pistettä. Se tarkoittaa sitä, että koulun keskiverto-oppilas on kirjoittanut neljästä aineesta kolme eximiaa ja yhden magnan.

Kimpisen koulussa kirjoitusten tulos on keskimäärin neljä magnaa. Listan häntäpäähän sijoittuvasta Lauritsalan lukiossa vastaava keskitulos on kolme cum laudea ja yksi lubenter.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Salla Särkelän, 16, mukaan Kimpisen lukion opettajat motivoivat opiskelemaan.

LUKIORANKING

Ensimmäinen luku on lukion sijoitus koko maan listalla. Jälkimmäinen luku on yo-kokeen neljän pakollisen aineen pistekeskiarvo koulussa.

29. Kimpisen lukio 19,89

74. Savitaipaleen lukio 18,67

128. Rautjärven lukio 18,05

133. Taavetin lukio 18,00

178. Imatran yhteislukio 17,61

236. Joutsenon lukio 17,21

244. Lappeenrannan lyseon lukio 17,13

256. Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun lukio 17,09

315. Puumalan yhteislukio 16,57

347. Virolahden lukio 16,13

377. Vuoksenniskan yhteiskoulun lukio 15,69

382. Parikkalan lukio 15,65

397. Lauritsalan lukio 15,25

Lähde: Ilta-Sanomat

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto, Timo Laitakari