Lappeenrannasta Pushkiniin halutaan lentoreitti

Kauppakamarit Suomessa ja Venäjällä virittelevät yhteistyötä rajan yli.

OUTI SALOVAARA

LAPPEENRANTA. Pietarin vieressä sijaitsevan Pushkinin kaupungin ja Lappeenrannan välille halutaan avata lentoreitti. Lentoreitti-ideaa kehittelevät Etelä-Karjalan ja Pushkin-Pavlovskin alueen kauppakamarit.

Pushkinin sotilaslentokenttä sijaitsee vajaan 30 kilometrin päässä Pietarin ydinkeskustasta ja vain noin 10 kilometrin päässä Pietarin Pulkovon kentästä. Kenttää muutetaan palvelemaan siviilikäyttöä.

Pushkinin kaupungin talousjohtajan Tatjana Bogolubovan mukaan kiitorata on pitkä ja soveltuu millaisille koneille hyvänsä. Terminaalirakennukset puolestaan joudutaan rakentamaan uudelleen.

– Tarkoituksena on kehittää kentästä VIP-vieraita palveleva lentokenttä, Bogolubova sanoi.

Hänen mukaansa kentälle voitaisiin rakentaa erillinen terminaali, joka palvelisi muun muassa Lappeenrannan-lentoja.

Nykyisin Pushkinin kenttää käytetään sotilastarkoituksiin, ja sieltä lähtee muun muassa rahtilentoja Siperiaan.

– Tällä hetkellä Pietarin alueella on vain yksi lentokenttä, kun esimerkiksi Moskovassa kenttiä on seitsemän, sanoo Pushkin-Pavlovskin kauppakamarin johtaja Viktor Afanasenko.

Hänen mukaansa onkin tärkeää, että Pietarin seudulle saadaan uusia kenttiä eri tarkoituksiin ahtaaksi käyvän Pulkovon oheen.

– Pushkinin kentän kautta Suomesta voitaisiin lentää kaikkialle maailmaan, sanoo Afanasenko.

Pushkiniin Suomesta saapuvat lentomatkustajat voisivat hänen mukaansa jatkaa matkaansa läheisen Pietarin kentän kautta muualle maailmaan.

Lappeenrannassa vieraili tiistaina ja keskiviikkona joukko Pushkin-Pavlovskin kauppakamarin ja kaupungin edustajia. Vierailu oli jatkoa aiemmin alkaneelle kauppakamariyhteistyölle.

Pushkinilaiset tapasivat myös muun muassa kaupunginjohtaja Seppo Miettisen ja Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:n toimitusjohtajan Tom Hultinin.

Neuvotteluissa tuli lentoyhteyden ohella esille muitakin esityksiä yhteistyön kehittämiseksi. Yksi niistä oli viisumivapauden aloittaminen koeluontoisesti Pietarin alueen ja Lappeenrannan alueen välille.

– Viisumivapaus on Venäjän ja EU:n välinen asia. Koska tämä alue on monessa asiassa edelläkävijä, voitaisiin viisumivapaus toteuttaa aluksi täällä koeluonteisesti, perustelee Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara