Lappeenranta-Taavetti-osuuden suunnittelu voi jatkua ripeästi

Liikenneministeri Anu Vehviläinen antoi maanantaina luvan tiesuunnitelman tekemiselle. Myös Nuijamaan ja Imatran rekkaparkit saivat vauhtia. Ministeri ehdotti pyörätietä Jurvalaan.

URPO LAANINEN

Lappeenrannan ja Taavetin välin varsinaisen tiesuunnitelman teko sai vauhtia maanantaina. Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) lupasi huolehtia, että suunnittelu etenee ripeästi ja kunnianhimoisesti eteenpäin.

Vehviläinen arvioi, että Kuutostien rakentaminen Jurvalan taajaman eteläpuolelle radan varteen voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2011 tai 2012.

– Olemme antaneet suunnittelulle luvan. Ei tarvitse epäillä, etteikö tietä parannettaisi.

Kaakkois-Suomen tiejohtaja Antti Rinta-Porkkunen piti maanantaina tärkeänä, että Lappeenranta-Taavetti-osuuden suunnittelua ei katkaista. Yleissuunnitelma ja ympäristövaikutusten arviointi ovat valmiit, mutta varsinainen tiesuunnitelma puuttuu.

Jurvalan kyläyhdistyksen puuhamiehet tavannut Vehviläinen esitti nopeaksi pikakonstiksi kevyen liikenteen väylän rakentamista Taavetin ja Jurvalan välille Kuutostien varteen. Pyörätietä tarvittaisiin noin viisi kilometriä, eikä rakentaminen vaatisi isoja rahoja.

Pyörätien voisi tehdä vaikka liikenneministeriön 50 miljoonan teemahankerahoilla. Vehviläinen ei pitänyt poissuljettuna, että niitä käytetään Etelä-Karjalan liikenneturvallisuuden parantamiseen.

Vehviläisen mukaan kaikkein nopein keino helpottaa Kuutostien ja raja-asemien ruuhkia on Venäjän yksipuolisen tulliasetuksen lykkääminen tai keskeytys. Jos Kotkan sataman 300 autonkuljetusrekkaa kulkisivat Vaalimaan kautta, Kuutostien tukkoisuus helpottuisi huomattavasti.

– Yritämme saada asetuksen kumotuksi pikaisesti ja ainakin ennen talviaikaa. Lähetimme presidentti Tarja Halosen mukana Venäjälle terveiset, kun hän tapaa ensi viikonloppuna presidentti Dmitri Medvedevin. Toivon, että asia on silloin esillä.

Nuijamaan ja Imatran rekkaparkkien rakentaminen sai liikenneministeri Vehviläiseltä vahvan tuen. Hän oli pettynyt, että Vaalimaan rekkaparkin rakentaminen lykkääntyy kahden valituksen takia.

– Kannatan, että myös Nuijamaan ja Imatran rekkaparkkeja viedään eteenpäin.

Rekkaparkkien suunnittelu vie aikansa, ja rekkaparkit voitaisiin ottaa käyttöön kahden-kolmen vuoden kuluttua.

UUTISET SIVU 5

TUULI TRUHPONEN

Kuvateksti

Liikenneministeri Anu Vehviläisen ja ylijohtaja Juhani Tervalan Lappeenrannan-vierailu sujui myönteisissä tunnelmissa maanantaina. Vieraat lupasivat Lappeenranta-Taavetti-tieosuuden parantamisen alkavan aikaisintaan vuonna 2011 tai 2012. Suunnittelu vie sen verran aikaa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen