Lemin VPK kasvoi kellotapulin juurelta moderniksi paloasemaksi

Lemin VPK juhlii 70-vuotista taivaltaan. Lemiläinen Matti Maunu tuntee vapaapalokunnan vaiheet aina käsipumppujen ajasta nykypäivään asti.

HELI KARTTUNEN

LEMI. Lemin VPK täyttää lauantaina 70 vuotta. Lemiläisen eläkkeellä olevan taksiautoilijan Matti Maunun viimeisestä palokeikasta on jo parikymmentä vuotta, mutta yli 50 vuotta Lemin VPK:ssa toiminut mies seuraa palokunnan toimintaa yhä aktiivisesti.

Historiansa aikana Lemin VPK:n tilat, kalusto ja hälytysjärjestelmät ovat käyneet läpi suuria muutoksia. Myös palokunnan toiminta on muuttunut.

– Aiemmin palokunta teki pelkästään sammutustöitä. Nykyisin enemmän kuin puolet on ensivastelähtöjä, mikä on tosi iso muutos.

Jotain on sentään säilynytkin.

– Sammutuksessa käytetään yhä vettä, Maunu tuumaa hymyssä suin.

Maunu toimi 1950-luvun loppupuolelta lähtien pitkään Lemin VPK:n palolautakunnan puheenjohtajana. Hän oli puuhamiehenä, kun Lemille hankittiin ensimmäinen paloauto vuonna 1965.

Sitä ennen sammutuspumppu kuljetettiin palopaikalle hevospelillä.

Pumppaamiseen tarvittiin vähintään neljä miestä ja palomiehet täyttivät pumppua kantamalla vettä kaivosta tai järvestä.

Sammutusporukassa jokainen osasi työn kaikki vaiheet. Savusukellukset ovat tulleet kuvaan vasta kaluston kehittymisen myötä.

– Nythän autoissa on mukana 1 500 kuutiota vettä, jota ruiskutetaan 1 200 litraa minuutissa, kun vanhalla pumpulla teho oli vain muutama ämpärillinen.

Lemin kellotapulista kaikuu juhlapäivän kunniaksi palohälytys vanhan ajan malliin lauantaina. Kirkonkellot toimivat hälytysjärjestelmänä aina vuoteen 1957 asti, jolloin Lemin ensimmäinen paloasema valmistui.

Kelloja soitettiin tietyn järjestelmän mukaan aina palopaikasta riippuen.

– Asuin kirkonkylässä. Jos isoa kelloa soitettiin vain yhden kerran, tiesin, että palo oli Iitiäntien suunnassa, Maunu valaisee.

Myös käsi- ja moottoripumppuja sekä ämpäreitä säilytettiin kellotapulissa.

– Paljon muuta kalustoa ei silloin ollutkaan.

Vuosien varrelta Maunu muistaa erityisesti tulipalot, joissa kuoli ihmisiä. Myös eläinten kuolemat koskettivat. Miehen mieleen nousee raju tulipalo parinkymmenen vuoden takaa, jolloin salamaniskusta syttynyt palo poltti navetan Vainikkalantiellä.

Joskus muutkin luonnonvoimat koettelivat palomiehiä. Kaipiaisen sementtivalimon palossa 60-luvulla sammutusta hankaloitti 30 asteen pakkanen, mikä lähes jäädytti sammutusveden.

– Lähtiessä pumppu vielä putosi notkossa kuorma-auton jäiseltä lavalta. Vankkatekoinen pumppu vääntyi, mutta ei onneksi mennyt rikki, Maunu muistelee.

Kunta hankki toisen paloauton vuonna 1981, mikä piristi VPK:n toimintaa. Samalla vapaapalokunta perusti nuorisojaoston ja aloitti ensiapukoulutukset.

Naisjaosto perustettiin 1990-luvun alussa. Tällä hetkellä palokunnan kokonaisvahvuus on noin 90 henkilöä, joista 30 henkilöä kuuluu hälytysosastoon.

Paloaseman laajennusosa valmistui vuonna 1997 vanhan paloaseman yhteyteen. Nykyisin kalusto sisältää kaksi sammutusautoa, säiliöauton, miehistönkuljetusauton ja johtoauton. Saimaan ja Kivijärven vesistöjen takia palokunnalla on myös vene ja moottorikelkka.

Vuodesta 2003 ensivastetoiminta on kuulunut hälytysosaston tehtäviin. Yhdistystoimintaan perustuvalla vapaaehtoispalokunnalla on sopimus Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen kanssa.

Nykyisin kiireellisistä tehtävistä yli puolet on ensivastehälytyksiä.

l l l

Lemin VPK juhlii 70-vuotiasta historiaansa Lemin paloasemalla lauantaina 28. kesäkuuta kello 11-13. Pääjuhla alkaa Lemin kirkonkylän Tapiola-salissa kello 13. Juhlassa puhuu sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen.

Kirjoittaja:
Heli Karttunen