Lentoyhtiö Fly Lappeenrannan matkustajamäärä on pettymys

Yhtiö ei ole vielä kannattava. Usko tulevaisuuteen on kuitenkin vahva. Yhtiön luotettavuus on ollut huippuluokkaa.

SAARA KOHO

LAPPEENRANTA. Lentoyhtiö Fly Lappeenrannan matkustajaluvut ovat jääneet reilusti odotettua pienemmiksi. Tammikuussa toimintansa aloittanut yhtiö keräsi toukokuun loppuun mennessä 8 650 matkustajaa. Määrä on 40 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, jolloin Lappeenrannan ja Helsingin väliä liikennöi Finncomm.

Fly Lappeenrannan toimitusjohtaja Casper Mickwitz toteaa, että lopullinen läpimurto ei ole vielä tapahtunut.

– Emme ole vielä päässeet siihen pisteeseen, että olisimme kannattavia.

Mickwitz sanoo matkustajamäärän nousun olleen loivempi kuin aluksi ajateltiin. Matkustajia tarvitaan lisää.

– Voi sanoa, ettemme ole missään nimessä vielä tyytyväisiä matkustajamääriin.

Mickwitz kuitenkin sanoo nykyisen suunnan olevan hyvä, sillä yhä useampi matkustaja on löytänyt Fly Lappeenrannan. Matkustajamäärät ovat kasvaneet tasaisesti.

Mickwitzin arvion mukaan Fly Lappeenrannalla lentää noin 22 000 matkustajaa vuoden aikana. Yhtiö tarvitsisi viisi lisämatkustajaa yhtä lentoa kohden.

– Se ei ole huikea määrä. Uskomme vahvasti pääsevämme niihin lukuihin.

Mickwitz korostaa, että yhtiö on onnistunut tuottamaan hyvin lupaamiaan palveluita. Yhtiön täsmällisyysaste on ollut 98 prosenttia, eli yhtiö on lentänyt lähes jokaisen vuoronsa.

– Luotettavuutemme on huippuluokkaa.

Mickwitz kertoo pian kesätauolle jäävän Fly Lappeenrannan avaavan ensi viikolla Lappeenrannan satamaan kesämyyntipisteen, josta voi ostaa tarjouslentoja.

– Vaikka meillä on heinäkuussa tauko, haluamme kuitenkin viestittää, että olemme olemassa.

Mickwitzin mukaan yhtiön uuden toimitusjohtajan valinta julkistetaan aivan lähiaikoina. Silloin yhtiö kertoo myös uusista strategioistaan.

– Juuri nyt on vaikea kommentoida tulevaisuuden kuvioita, sillä mietimme parhaillaan toimenpiteitämme. Positiivisia uutisia on luvassa.

Lappeenrannan kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin ei näe alhaisia matkustajamääriä uhkana lentoyhtiön tulevaisuudelle. Hultin toimii Fly Lappeenrannan hallituksen jäsenenä. Hänen mukaansa yhteistyökumppanit ovat olleet todella tyytyväisiä Fly Lappeenrannan toimintaan.

– Se mitä toivottiin, on saatu. Yhtiö on toiminut luotettavasti ja hyvin. Lentoyhtiö on Lappeenrannalle todella oleellinen asia.

Lappeenrannan kaupunki ja kaupunkiyhtiö, Imatra ja Joutseno sekä 15 alueen yritystä ovat sitoutuneet maksamaan lentokoneiden vuokria kahden vuoden aikana yhteensä miljoonalla eurolla. Ensimmäisenä vuotena tukea maksetaan 720 000 euroa, myöhemmin vähemmän.

– Katsomme sitten erikseen, täytyykö tukea maksaa vielä kolmantenakin vuotena, Hultin kertoo.

Hultinin mukaan Fly Lappeenrannan ensimmäinen matkustajatavoite on 30 000 matkustajaa. Pitkällä aikatähtäimellä halutaan päästä vieläkin suurempiin lukuihin.

– Uskon, että se onnistuu, kunhan yhtiöön panostetaan.

Hultinin mukaan syy alhaisiin matkustajamääriin löytyy ehkä siitä, että Lappeenrannan ja Helsingin välisissä lennoissa oli katkos sen jälkeen kun Finncomm lopetti liikennöinnin.

– Finncomm oli loppuaikoinaan epäluotettava ja se haavoitti liikennettä.

Hultin toteaa, että myös talvella sattuneilla onnettomuuksilla on ollut oma merkityksensä alhaisiin matkustajamääriin.

– Luottamuksen ansaitsemisessa kestää aina hetki.

Hultin korostaa, että kaupunkiyhtiöiden näkökulmasta Fly Lappeenrannan konsepti on toiminut erinomaisen hyvin. Casper Mickwitz puolestaan toteaa lentoyhtiön olevan yhteiskunnallinen ja yhteisvastuullinen asia.

– Jos me emme onnistu tässä, niin ei kukaan mukaan. Olemme tehneet kaikkemme, jotta taloudellinen yhtälö olisi mahdollisimman tehokas.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Lentoyhtiö Fly Lappeenrannan matkustajamäärät ovat jääneet toistaiseksi alhaisiksi. Maanantai-iltana yhtiön koneessa tuli ja meni muutama matkustaja. Yhtiö tarvitsisi viisi lisämatkustajaa yhtä lentoa kohden päästäkseen tavoitteeseensa.

Kirjoittaja:
Saara Koho