Ministeri Vehviläisen lupaukset tyydyttivät Jurvalan kyläyhdistystä

Vehviläinen kannatti Kuutostien siirtämistä Jurvalasta radan varteen. Pyörätie voisi olla pikakonsti. Tienkäyttömaksujen selvittäminen jatkuu.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Luumäen Jurvalan kyläyhdistyksen puuhamiehet olivat tyytyväisiä liikenneministeri Anu Vehviläisen (kesk.) tapaamiseen maanantaina. Kuutostien parantaminen Taavetin ja Lappeenrannan välillä sai vauhtia.

Vehviläinen lupasi, mitä Jurvalan asukkaat ovat vaatineet. Hän toi terveiset, että Kuutostie siirretään pois taajamasta radan läheisyyteen ja sen suunnittelu viedään nopeasti loppuun.

Rakentaminen voisi alkaa suunnitelmien valmistuttua vuonna 2011 tai 2012, vaikka hanke ei olekaan vielä missään korissa. Kustannukset ovat noin 70 miljoonaa euroa

– Olen saanut Etelä-Karjalasta koskettavia sähköpostiviestejä. Ne kertovat, että alueella on todellinen hätä. Lähetän lämpimät terveiset kyläläisille. En ole suhtautunut vähättelevästi rekkaongelmaan, Vehviläinen kertoi lähetystölle ja sanoi seuranneensa tilannetta päivästä toiseen.

Venäjän tulliasetus kärjisti tilanteen, kun autonkuljetusrekat alkoivat jyrätä Kuutostiellä Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikoille.

Jurvalan kylän asukkaiden murheet ministerille lukenut Pentti Salenius totesi, että asukkaat ovat suorastaan räjähdyspisteeseen saakka väsyneitä rekkaralliin. Päivittäin taajaman ohittaa noin 3 000 rekkaa ja 8 000 muuta ajoneuvoa.

Kyläyhdistyksen puheenjohtajan Esko Huopaisen mukaan rekkaliikenne ei hiljene edes yöajaksi, eivätkä ihmiset saa nukuttua kunnolla. Raimo Liikkanen totesi, että rekkojen kolina on ihan toista kuin henkilöautojen melu. Hän oli huolissaan lasten puolesta, jotka joutuvat hyppimään maantien yli.

Jurvalan asukkaat olivat tyytyväisiä juhannuksen alun mielenilmaisuun.

– Palaute oli hyvin positiivista. Pieni varoitus, että kyltit ovat tallella. Niitä ei hävitetä, he kertoivat.

Jurvalan ja Taavetin välin turvallisuutta voisi parantaa aika nopeasti pyörätie. Noin viiden kilometrin pätkä ei maksaisi paljon. Ministeri Vehviläisen mielestä se voisi olla hyvä pikakonsti, kun itse Kuutostien parantaminen voi alkaa vasta vuosien päästä.

– Liikkujia kyllä olisi paljon. Tiepiiri on tehnyt kevyen liikenteen suunnitelmat, mutta ne ovat joutuneet jonnekin, Esko Huopainen sanoi.

– Pitää olla rohkea, jos uskaltaa ajaa Jurvalasta Taavettiin pyörällä, kunnanjohtaja Paavo Tyrväinen totesi.

Etelä-Karjalassa on vaadittu rajaliikenteelle tienkäyttömaksuja, mutta ne eivät saa edelleenkään liikenneministeriön tukea. Työryhmä totesi ne keväällä toteuttamiskelvottomiksi.

Ministeri Vehviläisen mukaan vielä ei ole löydetty palautusjärjestelmää suomalaisyrityksille, ja tienkäyttömaksujen aluetaloudelliset vaikutukset todettiin kielteisiksi. Hän kuitenkin arveli, että tiemaksut otetaan Suomessakin joskus tulevaisuudessa käyttöön.

Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Juhani Tervala totesi, että tienkäyttömaksut tulevat yhtä aikaa kaikille Suomen pääteille, jotta niillä ei rangaistaisi mitään aluetta.

– Selvitykset jatkuvat niiden ottamiseksi käyttöön. Helsingin seudulla selvitellään lisäksi ruuhkamaksuja, Tervala kertoi.

TUULI TRUHPONEN

Kuvateksti

Liikenneministeri Anu Vehviläinen suhtautui hyvin myötämielisesti Jurvalan kyläyhdistyksen puuhamiesten Esko Huopaisen (vas.) ja Raimo Liikkasen sekä kunnanjohtaja Paavo Tyrväisen esityksiin.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen