Categories
Artikkelit

Namikan pyöröovet heittivät Stenin ulos ja Laitisen sisään

Juha Stenin lähtö Ruotsin pääsarjaan tekee suuren loven Namikan miehistöön. Jarmo Laitisen yksivuotiselle sopimukselle sorvataan jo jatkoa.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan NMKY:n kesään mahtuu sadetta ja paistetta. Valonsäteet osuivat risukasaan, kun menestynyt koripallomies Jarmo Laitinen solmi odotetun valmennussopimuksen Namikan kanssa.

Samaan aikaan koripalloseuran niskaan ryöpsähti ankara ukkoskuuro. Namikan takamies Juha Sten tarttui Ruotsin mestari Solna Vikingsin tarjoamaan vuoden pahviin, ja esisopimuksessa ollut purkupykälä astui voimaan.

– Voimme olla ylpeitä siitä, että ”Jupen” tasoinen pelimies on pelannut meillä. Jos Ruotsissa tulee vastoinkäymisiä, soitto vaan tänne. Namikassa on aina paikka, Namikan varapuheenjohtaja Kari Melto totesi.

Stenin lähtö ei tullut yllätyksenä lappeenrantalaisten ruoriin hyppäävälle Jarmo Laitiselle. Hyvän kauden Namikassa pelannut peluri sai useampia tarjouksia, joista Ruotsin mestarin ehdotuksesta ei voinut kieltäytyä.

Stenin lähtö varmisti sen, että Namikan viime kauden maajoukkuetason takamiesduo katosi muihin maisemiin. Stenin rinnalla pelannut Petri Virtanen palasi Joensuun Katajaan jo aiemmin.

– Hatunnosto molemmille. He pitivät minut tarkkaan tietoisena tilanteistaan, Laitinen kertoo.

Laitisen sopimus Namikan kanssa kattaa varmuudella vain ensi kauden. Neuvottelut sopimuksen pidennyksestä jatkuvat, sillä sekä Namika että Laitinen ovat kiinnostuneita jatkamaan yhteistyötä tulevan kauden jälkeenkin. Namika haluaisi käyttää Laitisen osaamista myös junioripuolen hyväksi.

Pelaajien loput esisopimukset astuvat Melton mukaan voimaan lähipäivinä. Laitisen mukaan ryhmän kulmakivi on Pasi Riihelä, joka auttaa Namikaa myös pelaajahankinnoissa.

– Pasi tietää koripalloilullisista asioista enemmän kuin taustaryhmän jäsenet, Laitinen perustelee.

– Onhan tämä vähän kummallinen tilanne. Seuran taustat ovat nyt suunnilleen tiedossa. Seuraavaksi pitäisi tietää, että mikä on joukkue.

Namikalla on kiire. SM-sarjan paremman puoliskon kotimaiset pelaajat on pitkälti jo kiinnitetty muihin seuroihin. Laitinen on ollut yhteydessä kolmeen-neljään suomalaispeluriin.

– Saamme varmasti kilpailukykyisen viisikon, mutta pystymmekö kasaamaan riittävän laajan pelaajaringin, jotta saisimme hyvät harjoitukset aikaan, Laitinen pohtii.

Ulkomaalaisvahvistusten osalta Laitinen odottaa rauhassa kotimaisen ringin lopullista muotoutumista, mutta kartoitusta on jo tehty.

Parhaillaan esisopimuspelaajat harjoittelevat Namikan fyysisten valmentajien laatimien ohjelmien mukaan.

– Varsinainen työ alkaa, kun saamme joukkueen kasaan. Uskoisin, että saamme joukkueharjoitukset käyntiin heinäkuun lopussa tai viimeistään elokuun alussa, Laitinen sanoo.

Namikan urheilullinen tavoite linjattiin seuran pelastusoperaation yhteydessä. Se on Suomen cupin voitto ja sijoitus korisliigan runkosarjan neljän parhaan joukossa.

– En pidä tavoitteen tarkistamista hirveänä häpeänä, jos emme saa sen mukaista joukkuetta kasaan, Laitinen toteaa.

Namika järjestää ensi viikolla ylimääräisen yhdistyksen kokouksen, jossa uuden puheenjohtajan lisäksi valitaan aiemman suuremman hallitukseen jäsenet.

JARMO LAITINEN

Syntynyt 20. kesäkuuta 1954

Pelaajana 279 SM-sarjaottelua, 3737 pistettä. 63 maaottelua, 214 pistettä.

Joukkueet pelaajana Helsingin NMKY, Espoon Playhonka ja Tampereen Pyrintö.

Suomen mestaruus Playhongassa 1979.

Teki maajoukkuedebyytin 1971 Kreikkaa vastaan. On yhä kaikkien aikojen nuorin pelaaja Suomen maajoukkueessa (16v, 7 kuukautta, 10 päivää).

Valmentajana pääsarjassa 14 kautta, joista 12 Pyrinnössä ja kaksi Kankaanrannan Kisassa.

Valittu kahdesti vuoden valmentajaksi Korisliigassa.

Saavutti 200. runkosarjavoittonsa viidentenä valmentajana kautta aikojen vuonna 2007.

Lähde: Koripalloliitto, Koripallokirja

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen