Nova Group kiilasi pari vuotta sitten Myllymäkeen

Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n vaalirahoitus ja toiminta heijastelivat ehkä Lappeenrannassakin.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrantakin kytkeytyi valtakunnalliseen vaalirahoituskohuun Nova Groupin kautta. Nova Group kiilasi pari vuotta sitten Myllymäkeen muun muassa Etelä-Karjalan Osuuskaupan Eekoon ohi.

Kaupunginhallitus muutti teknisen lautakunnan tekemiä tontinvarauspäätöksiä Nova Kiinteistökehitys Oy:n hyväksi.

Hallitus käytti otto-oikeuttaan, mikä on hyvin harvinainen menettely.

Näin muun muassa Suomi-Soffa, Robinhood ja Motonet saivat liiketilansa Myllymäestä. Tilat rakensi Oka Oy. Nova-ryhmä on mukana myös Okan kiistellyssä Hyrymäen liikekeskuksessa.

TEKNINEN lautakunta päätti lokakuussa 2005 varata tontit osuuskaupalle 4 500 neliön S-markettia ja 8 000 neliön Terra-rautakauppaa varten sekä Buffin Real Estate Finlandille Biltemaa varten. Nova saisi odottaa tonttiaan.

Hallitus pysytti Biltema-varauksen, mutta päästi Novan Eekoon ohi. Nova ei vielä ilmoittanut 16 000 neliön tilojen käyttäjiä.

Tontteja varten piti tehdä kaavamuutos. Liiketilojen tieltä pyyhkiytyivät pois päiväkodin ja suurhallin tontit.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen perustelee ratkaisua.

– Kun oli käyty ja käytiin neuvotteluja eri hakijoiden kanssa, Nova oli valmis toteuttamaan hankkeensa hyvin pikaisesti. Vastaavasti osuuskauppa ajoitti hankkeensa myöhempään.

Suomi-Soffan, Robinhoodin ja Motonetin lisäksi tiloihin tuli Hirvox ja Intersport. Miettinen perustelee, miksi tontti voitiin varata, vaikkei vielä ollut tiedossa, tuleeko tiloihin kaavan vaatimaa tilaa vievää kauppaa.

– Hallitus päätti, että Novan pitää esittää maankäyttöjohtaja Jussi Salolle selvitys liiketiloihin tulijoista. Lisäksi rakennuslautakunta rakennuslupia myöntäessään tutkii kaavanmukaisuuden.

SAMALLA hallitus lupasi, että osuuskaupalle järjestyy alueelle myöhemmin tontti. Miettisen mukaan S-marketin voi rakentaa Myllymäkeen, jos se ei ylitä vähittäiskaupan suuryksikön rajaa eli se on alle 2 000 neliötä.

Kaupunginhallituksen taannoista tontinjakopäätöstä kovasti arvostellut Eekoon toimitusjohtaja Ahti Manninen toivoo, että Myllymäen S-Market avautuisi vuonna 2010.

– Tavoittelemme sinne samankokoista kauppaa, mitä Sammonlahteen ja Lauritsalaan on tehty. Jos se ei vastaa kaavamerkintää, on kaavoja voitava ajan myötä myös muuttaa.

Kehittyvien maakuntien Suomi on antanut vaalitukea eduskuntavaaleissa noin 400 000 euroa. Tuen junailussa mukana olleet Tapani Yli-Saunamäki ja Arto Merisalo ovat Nova-ryhmään kuuluvia johtajia, Kyösti Kakkonen taas Tokmannin (Robinhoodin) ja Harri Toivanen Suomi-Soffan.

Ryhmän on arveltu yrittävän vaikuttaa maankäyttö- ja rakennuslain tulkintaan sekä kuntien kaavoitushankkeisiin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju