Pariwoodin konkurssi on iso menetys Parikkalalle

Sahatavaran hintojen ja palkkojen nousu kaatoi yhtiön.

OUTI SALOVAARA

PARIKKALA. Parikkalalaisen parkettivalmistaja Pariwood Oy:n konkurssi hävittää kunnasta 18 työpaikkaa. Jo talvella yhtiö joutui irtisanomaan seitsemän työntekijää.

– Meillä oli erittäin hyvä henkilökunta, minkä vuoksi tämä on hyvin harmittavaa. Yhtiön toiminta loppuu tällä viikolla samalla, kun ihmiset jäävät lomalle, sanoo toimitusjohtaja Jukka Huomolin.

Kunnalle menetys on iso.

– Pariwood on ollut yksi merkittävimpiä yrityksiä, sanoo kunnanjohtaja Alpo Kosunen.

Hänen mukaansa korvaavien työpaikkojen löytämisessä työttömäksi jääville on haastetta.

PARIWOOD hakeutui konkurssiin alkuviikosta. Ylikäymättömät talousongelmat johtuvat sahatavaran hintojen ja palkkakustannusten noususta.

Lisäksi yhtiö joutui kilpailemaan tiukasti itä- ja eteläeurooppalaisten parkettivalmistajien kanssa. Kilpailijoita on esimerkiksi Tsekissä ja Kroatiassa, missä sahatavara on edullisempaa ja kuljetusmatkat markkinoille lyhyempiä.

– Suomessa sahatavara on nykyään kalliimpaa kuin Itä-Euroopassa, missä on tarjolla edullisesti muun muassa myrskynkaatoja. Lopullisen tuotteen hinnasta yli 50 prosenttia on sahatavaran hintaa, Huomolin sanoo.

Pariwoodille toimitettavan puun kuivaamisesta huolehtii Pariholz Oy, jonka toiminta Huomolinin mukaan jatkuu. Sillä ei ole ollut omia työntekijöitä.

PARIWOODIN pääomistaja on itävaltalainen parkettitehdas Schrattenecker Holding. Emoyhtiö kärsii Huomolinin mukaan suuret menetykset sijoittamiensa pääomalainojen vuoksi. Konkurssissa menetetään yhteensä lähes kaksi miljoonaa euroa pääomalainoja.

Pariwoodin liikevaihto oli viime vuonna reilut seitsemän miljoonaa euroa ja se tuotti tappiota lähes 300 000 euroa. Omat pääomat olivat satoja tuhansia euroja pakkasella.

Konkurssi tapahtui lopulta hyvin nopeasti, eikä Huomolinillakaan ole mitään suunnitelmia tulevaisuuden suhteen.

– Ensin pidetään lomat ja katsotaan sitten.

Pariwood on toiminut kunnan pääosin omistamissa vuokratiloissa. Kunnanjohtaja Alpo Kosunen toivoo, että tiloihin löytyisi uusi yrittäjä mahdollisimman nopeasti.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara