Categories
Artikkelit

Suomalaiset myyvät kiinteistöjään salaa venäläisille ökyhinnan toivossa

Vain harva venäläisostaja on miljonääri, joka maksaa kohteesta mitä hyvänsä.

OUTI SALOVAARA

Taipalsaarella on myynnissä 2,9 miljoonaa maksava omakotitalo – vain venäläisille. Joutsenossa myydään liki miljoonan euron kivitaloa Saimaan rannalta – vain venäläisille. Ruokolahdella myydään 5,5 hehtaarin rantatilaa Saimaalta 480 000 eurolla – vain venäläisille.

Venäläisiltä internetsivuilta löytyy pilvin pimein myytävänä olevia kiinteistöjä Etelä-Karjalasta ja muualta Suomesta, joita on turha etsiskellä oikotie.fi- tai etuovi.com-sivustoilta. Kohteet ovat myytävänä vain venäläisille suunnatuilla nettisivustoilla ja vain venäjän kielellä.

– Sitä on paljon, että suomalainen haluaa myydä kiinteistönsä kaikessa hiljaisuudessa venäläiselle, sanoo myyntineuvottelija Annika Bincl Kaakon Notariaatti Oy:stä.

Kaakon Notariaatilla on omat venäjänkieliset internetsivut ja toimisto Pietarissa.

Samaan ilmiöön on törmännyt myös imatralainen kiinteistönvälittäjä Risto-Pekka Räsänen, jonka kohteita on hiljaisessa myynnissä venäläisen yhteistyökumppanin sivuilla.

– Monet asiakkaat haluavat välttää julkisuutta ja esimerkiksi spekulaatioita kiinteistön myynnin syistä, Räsänen sanoo.

Binclin mukaan etenkin rantakohteita myyvät suomalaiset olettavat saavansa venäläiseltä tupla- tai triplahinnan kiinteistöistään.

– Asiakkaat uskovat ostovoiman olevan idässä isomman, sanoo Räsänen.

Myös venäläiset myyvät kiinteistöjään toisille venäläisille parempien hintojen toivossa.

Esimerkiksi 20 hehtaarin rantapaikkaa Saimaalla Ruokolahdella myydään parhaillaan venäläisen kiinteistönvälittäjän sivuilla 1,6 miljoonalla eurolla.

Myyjä on moskovalaismies, joka osti entisen fasaanisafaritilan vajaalla 1,2 miljoonalla eurolla 2006.

Venäläisten maksamat keskihinnat suomalaiskiinteistöistä ovat olleet kalliimpia kuin suomalaisten. Yleensä kysymys on kuitenkin ollut siitä, että venäläiset ovat ostaneet suurempia ja paremmilla paikoilla sijaitsevia kiinteistöjä kuin suomalaiset keskimäärin.

Suurta huomiota herätti venäläismiljonääri Sergei Arhipovin 1,5 miljoonan rantatonttikauppa Taipalsaaren Vaaterannassa. Hinta oli rutkasti yli käyvän hinnan.

Arhipov on kuitenkin poikkeustapaus.

– Harvemmin kohdalle sattuu miljonääri, naureskelee Annika Bincl.

– Ja kannattaa muistaa, että maksettu hinta on eri asia kuin pyydetty hinta, muistuttaa Risto-Pekka Räsänen.

Venäläisten into ostaa kiinteistöjä Suomesta on kasvanut huimasti. Yhtä vauhdikasta on ollut kaupankäynnin vilkastuminen internetissä.

Myyjien joukkoon on pesiytynyt myös iso joukko laittomasti toimivia välittäjiä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara