Categories
Artikkelit

Tapavainolan seurojentalo on valmis morsiussviittiä myöten

Perjantaina juhlittiin Tapavainolan seurojentalon 85-vuotista taivalta.

ANNA ONALI

LAPPEENRANTA. Vuosien kaihertama nuottiteline kannattelee vieraskirjaa Tapavainolan seurojentalolla Lappeenrannassa. Talon seinälle on ripustettu pieni vitriini, jossa on pino kellastuneita pääsylippuja ja metallipyörylöitä – narikkalappuja entisajan tyyliin. Ovenpielessä on iso nippu harakankelloja.

Keittiössä mennyt aika vaihtuu uuteen aikaan: moderni liesi ja suurtalouteen sopivat kahvinkeittimet odottavat muutaman tovin päästä alkavia iltamia. Iltamissa juhlistetaan Tapavainolan seurojentalon remontin valmistumista ja talon 85-vuotista taivalta.

Terttu Kivinen on juhlapaikalla on ensimmäisten joukossa, Tuuterin kansallispuvussa. Kivinen esittelee juhlasalia ja keittiötiloja sekä yläkerrassa sijaitsevaa morsiussviittiä.

Seurojentalosta toivotaan paikkaa, jossa voi järjestää vaikka hääjuhlan.

Iltamien tarkoitus on paitsi koota kyläläiset yhteen myös palkita heitä. Tapavainolan iltamissa Punnanlahti-Pöyhiänniemen kylä Joutsenosta julistettiin Etelä-Karjalan vuoden kyläksi.

Perusteluna oli, että Punnanlahti-Pöyhiänniemi ottaa toiminnassaan huomioon kaikenikäiset ja tekee tiivistä yhteistyötä Joutsenon kaupungin ja Joutsenon opiston kanssa.

Kunniamaininnan sai Välijoen kylä Savitaipaleelta.

Vuoden kylätoimijan tittelillä palkittiin Matti Mäkirinta. Mäkirinta osallistui Tapavainolan kunnostamiseen talkoolaisena ja hankevastaavana.

Paljon on Tapavainolan kunnostamiseen talkoita vaadittukin. Vielä reilu vuosi sitten seurojentalo oli ränsistynyt. Seinissä oli lapionmentäviä reikiä.

– Viisi tuhatta talkootyötuntia on takana, Mäkirinta laskee.

Kirvesmiehiä käytettiin vain nimeksi. Pääosa työstä lankesi noin kymmenen aktiivisen talkoolaisen harteille.

Hankevastaavana Mäkirinta toimi Kotipesä kuntoon – nimisessä hankkeessa. Seurojentalon kunnostukseen saatiin rahoitusta muun muassa Länsi-Saimaan kehittämisyhtiöltä.

ANNA ONALI

Kuvatekstit

Matti Mäkirinta (vas.), Terttu Kivinen ja Jorma Lohko odottivat vieraita Tapavainolan seurojentalolle ukkoskuuron jälkeen.

Entisajan narikkalaput muistuttavat menneestä seurojentalon seinällä.

Kirjoittaja:
Anna Onali