Tomi Hauska pyörittää pilleriä jatkossa Ruotsin pääsarjassa

Veiterän kasvatti teki pitkän sopimuksen Lounais-Ruotsin Trollhättaniin.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Urheilu-unelmasta tuli täyttä totta Tomi Hauskan kohdalla. 22-vuotias Veiterän kasvatti on viimeistään nyt entinen lappeenrantalainen, sillä taskusta löytyy 2+1-vuotinen sopimus Ruotsin jääpalloliigan Gripen Trollhättan BK:n kanssa.

– Pienestä asti olen haaveillut pelaamisesta Ruotsissa. Se on ollut samanlaista kuin miten nuoret jääkiekkoilijat haaveilevat NHL:stä, Hauska kertoo.

Hauska teki tarkoituksella pitkän sopimuksen. Viime vuodet kuluivat jääpallokiertolaisena Lappeenrannan lisäksi Mikkelissä ja viimeksi Helsingissä.

– En ole oikein päässyt asettumaan. Nyt siihen on tilaisuus.

Huippulupauksesta kiinnostuneita seuroja oli Ruotsissa muitakin, mutta Göteborgin pohjoispuolella sijaitsevasta Trollhättanista tullut puhelinsoitto vakuutti Hauskan.

– Mutta kuukauden verran sopimusta hierottiin, Hauska sanoo.

Viime kauden joukkuekaveri Helsingin IFK:sta, aiemmin urallaan seitsemän kautta Ruotsissa pelannut Mika Mutikainen auttoi nuorta peluria siirtokiemuroissa.

– Olen Mikalle suurkiitoksen velkaa. Hän tiesi mihin kiinnittää huomiota ja hoiti miun asioita juuri niin kuin olisi halunnut omiaan hoidettavan.

Jääpalloammattilaisen ura ei vielä ala, sillä Hauska aikoo paiskia töitä pelaamisen ohella.

– Harjoitusten ja pelien välissä on sen verran aikaa, että samahan siinä on hankkia vähän lisää rahaa. Samalla oppii kieltäkin paremmin.

Vesiputouksistaan tunnetussa jokikaupungissa on myös korkeakoulu.

– Opiskelu voi tulla kysymykseen, kun kieli alkaa sujua.

Sopeutumista vauhdittavat suomalaiset pelikaverit. Keltamustaan peliasun pukevat myös HIFK:n kasvatti Toni Niemikorpi ja porilaistaustainen Esa Oksanen.

Ruotsalaiseen jääpalloiluun Hauska sai tuntumaa viime kaudella, kun HIFK osallistui maailmancupiin. Tuloksena oli niukka tappio liigan Brobergiä ja tasapeli 1. divisioonan Ljusdalia vastaan.

– Itse asiassa luulin, että ruotsalaiset olisivat paljon kovempia. Mietin että saanko niitä vastaan mitään aikaan, Hauska sanoo.

Hauska luonnehtii Gripeniä keskikastin porukaksi. Viime kauden sijoitus oli 11:s.

– Täällä on mahdollista saada enemmän näyttöpaikkoja kuin ihan huippujoukkueissa, joilla on rahaa ostaa joka paikalle valmiita nimimiehiä.

Hauska hämmästyi, kun valmentaja kertoi visioistaan suomalaisen rooliksi. Tiedossa on tehtävä joukkueen pelinrakennuksessa, juuri Hauskan vahvuuksien mukaisesti.

– Peliaikaahan kukaan valmentaja ei voi etukäteen luvata, mutta tuntui aika oudolta, kun valmentaja kertoi suunnitelleensa tuollaista. Tietääkseni se ei ole nähnyt koskaan miun pelaavan.

Ruotsissa pärjäämisen lisäksi Hauska tähtää vakiinnuttamaan pelipaikan Suomen A-maajoukkueessa. Toissa keväänä lappeenrantalainen ponkaisi yllätysvetona ukkoutuneen joukkueen mukaan Siperian-kisakoneeseen. Paluumatkalla kaulassa keikkui MM-pronssi.

– Kisat olivat tosi hieno kokemus. Viime keväänä oli ilmeisesti lähellä, että olisin päässyt taas mukaan.

Muuttomatka Ruotsiin alkaa 9. elokuuta. Hauska on valmistautunut siihen, että kotimaisemat jäävät toviksi taakse.

– Toivottavasti saan pelata ulkomailla pitkään. En näe siinä mitään ongelmaa, että viettäisin osan elämästäni Ruotsissa, Hauska sanoo.

– Ainakin jouluna ehdin käydä täällä.

Juhannuksen Hauska vietti vielä Lappeenrannassa. Kesäloman toinen viikko oli pyhitetty jopa harjoittelusta, mikä ei osoittautunut aktiiviurheilijalle kovin helpoksi.

– Maanantaina olin jo lähdössä Veiterän kanssa salille, mutta jätin kuitenkin väliin.

TOMI HAUSKA

s. 21.1.1986

Pelipaikka keskikenttä

Seurat: Veiterä, PaSa Bandy, Kampparit, HIFK

5 A-, 7 nuorten, 8 poikien ja 4 juniorien maaottelua.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen