Uusi kompostointilaitos valmis Joutsenossa talvella

Kukkuroinmäen kompostointilaitos Joutsenossa näyttää selvinneen juhannuksen tulipalosta kohtuullisesti.

SARI ANTTONEN

ANNA ONALI

JOUTSENO. Vapo Oy:n kompostointilaitoksen jälleenrakentaminen on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti Joutsenossa. Juhannuspäivänä tulipalossa tuhoutunut laitos voi olla uudelleen toiminnassa jo puolen vuoden päästä.

– Lähdetään saman tien liikenteeseen. Aluksi selvitellään sitä, minkä verran vanhoja rakenteita on tuhoutunut ja minkä verran uutta pitää rakentaa. Saman tien pistetään projekti käyntiin ja uskoisin, että jos oikein hyvin käy tavarantoimitusten kanssa, niin uusi laitos voisi olla toiminnassa jo puolen vuoden kuluttua, arvioi Vapon liiketoimintajohtaja Petri Alava.

Vahinkojen laajuutta selvitellään parhaillaan.

– Tämän hetkisen tiedon mukaan kompostointitunnelit näyttäisivät olevan ihan kohtuullisessa kunnossa, mutta vahinkoselvitys on vielä menossa paikan päällä.

Vapo Oy:n kompostointilaitos Joutsenossa Kukkuroinmäen jätekeskuksessa tuhoutui lähes kokonaan tulipalossa juhannuspäivänä. Palossa tuhoutui laitosrakennuksen puuosat 3 500 neliömetrin alalta. Vahinkojen uskotaan olevan useita miljoonia euroja. Laitos oli vakuutettu tulipalon varalta.

Poliisi tutkii palon syttymissyytä, mutta tapaukseen ei uskota liittyvän rikosta, koska valvontakameroiden mukaan alueella ei ollut tapahtuma-aikaan ylimääräistä liikettä.

Vapon kompostointilaitos käsitteli kotitalouksien ja teollisuuden biojätteitä sekä jätevesilietteitä Etelä-Karjalan alueelta. Laitos oli otettu käyttöön vuonna 2002.

Tulipalosta huolimatta Kukkuroinmäen jätekeskus ottaa vastaan biojätettä normaalisti. Jätteiden käsittelyssä aiotaan turvautua väliaikaisesti aumakompostointiin, jossa jätteet kasataan kentille aumoiksi, ja niihin sekoitetaan turvetta ja haketta.

Kirjoittaja:
Sari Anttonen, Anna Onali