Vuoden kylää ympäröi rehevä luonto ja historia

Punnanlahti-Pöyhiänniemen asukasyhdistys on vaalinut vanhaa ja kannustanut asukkaita lähiliikuntaan.

LEENA SALLINEN

JOUTSENO. Eeva Siljander nyhtää haastellessaan tukun jättipalsameja juurineen Huvilatien leikki- ja pelikentän laidalta. Punnanlahden luonto on rehevää. Siellä rehottaa myös vierasperäisiä kasveja, jotka leviävät sinnikkäästi.

Punnanlahden-Pöyhiänniemen kyläyhdistys on pistänyt niitä sinnikkäästi kuriin. Huvilatien kentän valloittaneet jättipalsamit ja jättiputket saivat yhdistyksen talkoissa lähdön, ja viime kesänä kenttä kunnostettiin lapsiperheiden käyttöön.

– Huvilatien taloissa on vaihtunut asutus, ja alueella on nyt yli 20 lasta, tietää Eeva Siljander, kyläyhdistyksen puheenjohtaja.

Hän pokkasi perjantaina Etelä-Karjalan kylät ry:n iltamissa muutaman muun yhdistysaktiivin kanssa Punnanlahti-Pöyhiänniemelle Vuoden kylä -tunnustuksen. Sen perusteena oli kyläyhdistyksen runsas toiminta ja yhteistyö kunnan ja Joutsenon opiston kanssa.

Toiminta hyödyntää perustelujen mukaan kaikkia kyläläisiä, joiden joukossa on sekä vanhoja että nuoria, vanhoissa ja uusissa taloissa. Punnanlahti-Pöyhiännniemi on monimuotoinen yhteisö, ja monimuotoista on kyläyhteisön toimintakin, vaikka sen 50-60 jäsenestä vain kymmenkunta on aktiiveja.

Uusimpia tuloksia on Ukko-Kallen tien kiviaita, jota on vajaat puoli kilometriä Joutsenon opiston ja Honkalahden sataman välillä. Senkin yhdistys raivasi kasvillisuudesta talkoilla, mutta aidan korjauksessa se turvautui ostopalveluun Pomo-rahalla.

– Hullun hommaahan se saattoi olla, mutta meistä kiviaita on nätti ja sen kunnostus kulttuuriteko jälkipolville, Siljander sanoo.

Hiidenmäkeä yhdistys on hoitanut jo 20 vuotta asiantuntijoiden ohjeiden mukaisesti jokavuotisella niitolla. Sen ansiosta mäen etelärinne on säilynyt arvokkaana kukkaketona.

Hiidenmäki on myös kulttuurihistoriallisesti arvokas paikka. Se on myös näkyvä maanmerkki Punnanlahti-Pöyhiänniemi-alueella, joka on pikemminkin Joutsenon lähiö kuin kylä.

– Tämä on asemakaava-aluetta, ja meillä on katuvalotkin, Siljander muistuttaa.

Punnanlahti on vanhaa Joutsenoa, jossa nykyistä asutusta ympäröi paitsi rehevä luonto, myös historia. Alueella on ollut saha ja kartanoita, joista Pöyhiänhovi on nykyisin Joutsenon opiston käytössä.

Pöyhiänniemi kaavoitettiin asuinkäyttöön vasta 1980-luvun lopulla.

– Sitä ennen siellä oli hiihtolatuja ja lenkkipolkuja, muistelee Esko Halinen, kyläyhdistyksen pitkäaikainen aktiivi.

Pöyhiänniemessä on nykyisin omakoti- ja rivitaloja ja virkistysreitti. Se kiertää niemen, jonka kärjessä on kyläyhdistyksen rakennuttama grillikatos. Siitä tuli kiistaa muutama vuotta sitten kun Pöyhiänniemen asukkaat pelkäsivät melua ja muuta häiriötä.

– Käsittääkseni haittaa ei ole ollut. Kukaan ei ainakaan ole valittanut, Siljander sanoo.

Pöyhiänniemen ja Punnanlahden välimailla on Ukonmäen luontopolku, kyläyhdistyksen aikaansaannoksia sekin. Talvella tärkeä ulkoilupaikka on hiihtolatu Muukonsaaren ympäri.

Oleellinen elementti alueelle on Saimaa, joka ympäröi aluetta kahta puolta. Honkalahden puolella ryskää Stora Enson saha ja satama. Toisella puolella Likosenlahdessa on Joutsenon kaupungin venesatama, joka tuo alueelle muualtakin väkeä.

Punnanlahden uimakiveltä pulahtavat Saimaaseen paitsi paikalliset, myös Joutsenon opiston kesäkurssilaiset. Siljanderin mukaan Punnanlahteen pitää kunnostaa asukkaille uimaranta. Se on kyläyhdistyksen seuraava hanke, johon odotetaan kaupungin vastaantuloa.

– Muuten yhdistyksen pitää kyllä nyt huilia, Siljander sanoo.

ILKKA KARHU

Kuvateksti

Eeva Siljander ja Esko Halinen esittelevät kiviaitaa, joka on vasta kunnostettu Ukko-Kallen tien varteen.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen