Yhä trendikkäämpi kivi näyttäytyy jalokivimessuilla

Harvinaiset dinosauruksen munat houkuttelevat yleisöä. Jalokivimessut ovat avoinna Ylämaalla sunnuntaihin saakka.

HANNA KUUSISTO

YLÄMAA. Kivi kelpaa niin koruksi kuin taide- ja käyttöesineeksi. Se on keskeinen materiaali puun ja metallin rinnalla.

Ylämaan jalokivimessujen messujohtaja Esko Hämäläinen kuitenkin painottaa, ettei kivi kilpaile puun tai metallin kanssa. Materiaaleja pikemminkin yhdistellään.

– Esimerkiksi puukehyksiin valmistettu kivitarjotin kestää kovankin kulutuksen. Juuri kestävyys on kiven parhaimpia puolia, Hämäläinen painottaa.

Ylämaan perinteiset jalokivimessut ovat avoinna yleisölle sunnuntaihin saakka. Hämäläisen mukaan jalokivimaailma on tullut viimeisen 20 vuoden aikana tutummaksi suomalaisille pitkälti messujen ansiosta.

Ylämaan jalokivimessut ovat pohjoismaiden suurimmat. Kävijämäärä on vakiintunut viime vuosina 5-7 000 henkilöön.

– Yhteensä Suomen jalokivimessuilla käy vuosittain noin 20-30 000 kiinnostunutta. Messujen avulla ihmiset pääsevät tutustumaan kivimaailmaan, Hämäläinen tarkentaa.

Ylämaa on ollut ensimmäinen paikka Suomessa, missä jalokivimessut järjestettiin. Lisäksi kunta on toiminut edelläkävijänä kivialan koulutuksessa.

– Ylämaalla alkoi kivisepän tutkintoon johtanut koulutus. Sittemmin se on siirtynyt Etelä-Karjalan ammattikorkeakouluun kulttuurialalle, missä voi opiskella artenomin tutkinnon.

– Kivialan opetusta tarjoaa nyt Suomessa viidestä kuuteen ammattikorkeakoulua, Hämäläinen sanoo.

Luonnonkivien käyttö kotipihoilla on lisääntynyt. Sen vuoksi messut tarjoavat avauksia ja esimerkkejä luonnonkivien käyttöön.

– Ihmisten kiinnostus kiveä kohtaan on kasvanut ja siitä on tullut yhä trendikkäämpi materiaali. Kivestä on sama kirjo värejä kuin maalikartassa. Hyvällä kivikauppiaalla onkin salkussa 300 eri värivaihtoehtoa.

Jalokivimessujen vetonaulana ovat 65 miljoonaa vuotta sitten eläneen Therizinosauruksen pesään fossiloituneet munat. Esillä on myös norsulinnun muna.

Messuilla voi nähdä fossiilien lisäksi tavanomaista enemmän meteoriitteja. Meteoriittien kokonaisuus muodostuu muun muassa Mars-, kuu- ja maameteoriiteista.

– Meteoriitit ovat tippuneet maapallolle, kun jokin asteroidi on hipaissut Marsia tai kuuta. Maameteoriitti tarkoittaa puolestaan maahan iskeytynyttä meteoriittia, jonka alkuperää ei ole pystytty tunnistamaan, Hämäläinen selventää.

Tuhannet erilaiset timantit, safiirit, rubiinit, akvamariinit, kristallit, spektroliitit ja muut jalokivet luovat messuille hohdokkaan ilmapiirin. Esillä on muun muassa noin 17 värin harvinainen ja arvokas timanttien värikokoelma.

– Värikkäitä timantteja arvostetaan mineraalialalla enemmän kuin kirkkaita, Hämäläinen paljastaa.

Geologisen tutkimuskeskuksen osastolla on puolestaan mahdollisuus tunnistuttaa omat kivet ja korut.

– Palvelua kannattaa käyttää, jos epäilee kiven tai korun aitoutta ja haluaa tietää siitä enemmän. Esimerkiksi Välimerellä kaupiteltu jalokivi ei välttämättä ole aito, vaan vain parin euron arvoinen, Hämäläinen hymyilee.

Hämäläinen painottaa sitä, että kyseessä on koko perheen tapahtuma. Lapsille järjestetään muun muassa poniratsastusta sekä aarteenetsintää.

– Lapset voivat etsiä hiekkalaatikoilla jalokiviä. Jokaisesta ”huuhdottavasta” satsista löytyy taatusti jalokivi, Hämäläinen lupaa.

Yli sadan eri puolilta maailmaa tulevan näytteilleasettajan pöydillä voi jalokivien ja korujen lisäksi nähdä esimerkiksi rakusavimenetelmällä valmistettuja veistoksia, joiden jalustana on spektroliittijalokivi.

Tanskasta tuleva uusi näytteilleasettaja tarjoaa messukävijöille jopa pienimuotoisen kiviveistosnäyttelyn.

KUVATEKSTI

ILKKA KARHU

Messujohtaja Esko Hämäläinen esittelee yhtä messujen vetonaulaa, norsulinnun munaa.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto