Categories
Artikkelit

Hatava tähtäsi sapattivuosien jälkeen suoraan napakymppiin

Matti Hatavan unelma toteutuu, kun hän matkustaa Pekingin olympialaisiin. Saimaan Jousen kasvatti jakaa yhteisen tavoitteen avovaimonsa Laura Kourulan kanssa. Pari treenaa yhdessä Lontoon olympialaisiin 2012.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen jousiammuntarata on Matti Hatavalle tuttuakin tutumpi paikka. Siellä hän vietti lukemattomia tunteja, kun asui vielä Lappeenrannassa.

Kymmenen vuotta sitten Saimaan Jousen lupaavan juniorin tähtäimessä olivat olympialaiset. Vuoden 2000 Sidneyn kisojen aikaan hän ei ollut kuitenkaan riittävän kovassa kunnossa.

Kun toivottua tulosta ei syntynyt, Hatava pakkasi nuolet ja jouset pussiin. Vuoden 2004 Ateenan kisojen aikaan hän oli haudannut koko olympiahaaveen.

Unelma toteutui kuin varkain tänä kesänä. Lajin pariin viime kesänä palannut Hatava yllätti itsensäkin ampuessaan Suomelle olympiapaikan kesäkuun lopussa. Hän sijoittui toiseksi Ranskassa käydyssä karsinnassa.

– Ei tämä ihan suunnitelmiin kuulunut. Olin laskenut, että teoreettisesti kisapaikka olisi mahdollista nappisuorituksella, Hatava kertaa.

HATAVA SAA kiittää Pekingin kisalipustaan osittain avopuolisoaan Laura Kourulaa. Jousen hylättyään Hatava kävi lenkillä ja salilla, ja mietti minkä harrastuksen aloittaisi. Mielessä kävi golf.

– Laura pakotti minut takaisin radalle, Hatava virnistää.

Kuusi vuotta sitten Hatava poti ankaraa kyllästymistä, kun kehittymistä ei ollut tapahtunut toivotulla tavalla.

– Sen jälkeen Suomeen on tullut paljon uutta tietoa jousiammunnasta.

Hatava on oivaltanut mistä homma kiikasti 2000-luvun alussa.

– Asekäden puoli ei toiminut oikein. Taso hyppeli liikaa.

Välivuosina Hatava keskitti energiansa opiskeluun. Viidessä vuodessa hän valmistui Lappeenrannan yliopistosta diplomi-insinööriksi sekä gradua vaille valmiiksi kauppatieteiden maisteriksi.

PEKINGIIN Hatava matkustaa Suomen ainoana jousiampujana.

– Suomella on ollut jousiammunnassa edustus siitä asti kun siitä tuli olympialaji vuonna 1972. Olisi ollut noloa, jos meiltä ei olisi ollut nyt ketään, Hatava toteaa.

Hatavan tavoitteena on ampua alkukarsinnoissa oma ennätys, tai ainakin lähelle sitä. Siten hän raivaisi tiensä pudotuskilpailuun.

– Jos voittaisin kaksi ottelua pudotuskilpailussa, pääsisin 16:n parhaan joukkoon.

Kourula ei lähde matkaan miestänsä kannustamaan. Tieto olympiapaikasta tuli niin myöhään, että lomien ja matkalippujen järjestämiseen ei jäänyt aikaa.

– Katselen sitten telkkarista, Kourula tuumaa.

Hatava lentää Pekingiin ensi perjantaina. Alkukilpailut ovat edessä 9. elokuuta. Pudotuskisat käydään 13–15.8.

Hatavan työantaja on antanut tukensa olympiakiireille.

– Sain palkallista vapaata valmistautumiseen. Muuten ei olisi tullutkaan mitään. Tässä on ollut niin paljon tekemistä ja säätämistä.

Arvokisakokemusta Hatavalla on entuudestaan. Hän oli vasta 15-vuotias edustaessaan Suomea juniorien MM-kisoissa USA:ssa. 2000-luvun puolella hän reissasi myös aikuisten EM-kisoissa.

Miehen tähän mennessä paras arvokisasaavutus on kahdeksas sija nuorten MM-kisoista kymmenen vuotta sitten.

PARISKUNTA Hatava–Kourula jakaa saman unelman. Kumpikin kuuluu Suomen Jousiampujainliiton Tähtäin 2012 –ryhmään, ja katse on Lontoon olympialaisissa.

Jousiammunta on ollut Hatavan ja Kourulan yhteinen harrastus kymmenkunta vuotta. Hatava aloitti jousiammunnan 11-vuotiaana, ja innosti lukiossa tyttöystävänsä radalle mukaan.

Lappeenrannan yliopistosta viime vuonna valmistuneet Hatava ja Kourula asuvat nykyään Helsingin Ullanlinnanmäellä ja edustavat helsinkiläistä Wilhelm Telliä. Pari vaihtoi käytännön syistä helsinkiläisseuraan.

Pariskunnan arki jakautuu työhön ja jousiammuntaan. Hatava työskentelee Nordeassa riskianalyytikkona, ja Kourula Ernst & Young:lla tilintarkastajana.

Hatava treenaa säännöllisesti sekä aamulla että illalla, ja Kourulakin lähtee myös aamulla radalle aina kun työt antavat myöten. Ammunta haukkaa helposti kuusikin tuntia päivästä.

MATTI HATAVA

Syntynyt 1981 Lappeenrannassa.

Asuu Helsingissä avopuolisonsa Laura Kourulan kanssa.

Kasvattajaseura Saimaan Jousi.

Edustaa helsinkiläistä Wilhelm Telliä.

Paras saavutus: Juniorien MM-kisojen 8.s 1998.

Edustanut Suomea aikuisten EM-kisoissa.

SM-mitalit : 4 kultaa, 6 hopeaa ja 5 pronssia.

Ennätykset: 72 nuolta 70 m: 647, 12 nuolen finaali: 111.

Vuoden 2002 jälkeen lopetti ammunnan.

Palasi lajin pariin 2007.

Koulutukseltaan diplomi-insinööri ja gradua vaille valmis kauppatieteiden maisteri.

Työskentelee pankissa riskianalyytikkona.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Lappeenrannasta kotoisin olevat Matti Hatava ja Laura Kourula ehtivät viettää tänä kesänä vain pari päivää Etelä-Karjalassa. Helsinkiin asettuneella parilla on kisoja joka viikonloppu.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen