Imatra odottaa 30 000 ajomuistelijaa

Legenda elää ihmisten mielessä ja radan kiertäjien nimissä. Moottoripyöräilyn ikoni Giacomo Agostini saa näytökseen seurakseen myös muita vanhoja mestareita.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Imatran ajojen legenda elää. Moottorikerhon puheenjohtajan Sami Backmanin tavoite tulevalle viikonlopulle on sen mukainen. Backman odottaa näytöstapahtumana järjestettäviin muistojen ajoihin 30 000 vierasta.

Backman uskoo olevansa realisti. Edellismuisteloissa on parhaimmillaan päästy yhdessä päivässä 25 000 katsojaan. Nyt neljättä kertaa järjestettävä tapahtuma on ensimmäistä kertaa kaksipäiväinen.

Backmanin mukaan venytys tulee yleisön pyynnöstä. Kun suunnilleen sama ohjelma vedetään läpi kahtena päivänä, on ihmisillä parempi mahdollisuus sovitella kesämenojaan. Järjestäjien ja kaupungin toive toki on, että mahdollisimman moni vieras viivähtää koko viikonlopun.

NOSTALGISIA nimiä on tarjolla entistä enemmän. Suurin tähti on ratamoottoripyöräilyn kingi Giacomo Agostini. Italian ikonin lisäksi muista vanhoista maailmanmestareista ovat mukana englantilainen Phil Read ja entisen Rhodesian passilla liikkunut Jim Redman, jota odotellaan paikalle sunnuntaiksi.

Imatralle tulevat myös Italian Gianfranco Bonera, Ruotsin Börje Jansson ja Viron Endel Kiisa Vostok-pyörineen. Erikoisvieraisiin kuuluu Jarno Saarisen kanssa samassa onnettomuudessa 1973 kuolleen Renzo Pasolinin poika Renzo junior, jonka seurue tuo näytille takavuosien Benellejä.

Kotimaan entisten kuskien keulassa on Teuvo Länsivuori. Yhä vauhdissa olevista vierailevat sivuvaunumiehet Pekka Päivärinta ja Timo Karttiala. Päivän tähti Mika Kallio oli kiinnostunut kyläilystä, mutta hän jää kiinni Jyväskylän rallin sponsoritilaisuuksiin. Järjestäjät panevat Kallion perään siten erittäin ison kysymysmerkin.

Kuljettajia rekrytoineen Juha Suikkarin mukaan kaikki ajajat muistelevat Imatraa myönteisesti. Sama kaiho pätee katsojiin.

– Imatran henki se on, joka tänne vetää. Ajot kokeneilla se kulkee muistoissa ja nuoremmilla perimätiedoissa.

SAMI BACKMANIN mukaan moottorikerhon aikomus on jatkaa muistelua kahden vuoden välein ainakin vuoteen 2012, jolloin tulee kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisistä Imatran ajoista.

Vuosien saatto on tuonut myös suruja. Niitä muistellaan Imatralla menehtyneen sivuvaunumestarin Jock Taylorin muistomerkin paljastuksessa lauantaina Imatrankosken urheilukentän varikon kupeessa. Sitä ennen on hartaus Imatrankosken kirkossa.

Muistoajojen aikana liikennejärjestelyjen uskotaan sujuvan murheitta. Katuradan sulkuaikana rajalle vievä Pietarintie on kiinni. Ennen sulkua rajan rekkaparkki ladataan tarvittaessa mahdollisimman täyteen.

Lipun ostavalle yleisölle koko radanvarsiareena on vapaa. Samalla piletillä pääsee varikolle kuskien ja pyörien pariin.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/MATTI VEIJALAINEN

Ensimmäisissä Imatra-muisteloissaan Giacomo Agostini ajoi prässihousuissa kaupan hyllyltä lainatulla pyörällä. Nyt mies vyöttäytyy nahkapukuun ottaen alleen 1960-luvun lopun viisisatasen talli-Agustan.

AJOJEN OHJELMAA

Muistojen ajot järjestetään 2.-3. elokuuta.

Varikko on avoinna yleisölle klo 9-20.

Rata on suljettu klo 12-17. Tänä aikana järjestetään molempina päivinä useita näytösajostartteja.

IMK:n näyttely on avoinna Tainionkoskentie 8:ssa molempina päivinä klo 9-12 ja 17-20.

Koskinäytös la-su klo 19.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen