Iso-Rapasalon siltasuunnitelma repii mökkikansaa Lemillä

Kivijärveä halkovaan saareen kaavailtu silta ei ole kaikkien mökkiläisten mieleen. Eräiden mielestä pengersilta olisi maisema- ja ympäristöhaitta. Hankkeen kannattajat puhuvat turvallisuudesta.

MATTI RIIHELÄ

LEMI. Siltasuunnitelmat ovat nostattaneet myrskyä Kivijärvellä. Suurin osa Lemin ja Luumäen rajalla sijaitsevan Iso-Rapasalon saaren mökkiläisistä haluaisi rakentaa saareen sillan ja tien. Ne, joiden tontit sijaitsevat Rapasalonsalmen kahta puolta eivät haluaisi siltakolossia naapurikseen ja vastustavat suunnitelmia jyrkästi.

Matti Hiedanniemi sanoo, että noin 160-metrinen silta salmen yli olisi sekä maisema- että ympäristöhaitta. Samaa mieltä on Esko Mujunen, jonka oma mökki on kauempana, ei näköyhteyden päässä.

– Aiomme ihan viimeiseen saakka pistää vastalausetta, vakuuttaa Kuhasensaaren puolella mökkeilevä Elsa Suomalainen.

ALOITTEELLISINA silta- ja tiehankkeessa ovat olleet Jaakko Uuttu ja Jaakko Ahola.

– Silta olisi minusta tarpeellinen, Mökkiyhteisö Rapasaloon on syntynyt 1960-luvulla. Silloin ihmiset olivat nuoria. Nyt he alkavat olla tällaisia ukko- ja akkaikäisiä, toteaa Jaakko Ahola.

Aholan mielestä silta olisi turvallisuusasia.

Myös Jaakko Uuttu mainitsee turvallisuuden ”ennen kaikkea”, mutta huomauttaa myös ympäristöasioista.

– Ympäristöasiat paranevat huomattavasti, kun moottoriveneliikenne vähenee. Sillasta seuraisi paljon hyviä asioita.

Hankkeen vastustajilla on toinen näkemys. He pelkäävät, että pengersillan aukoista vesi ei virtaisi riittävästi ja että nykyisin kirkkaana välkehtivä salmen vesi kärsisi.

NÄILLÄ NÄKYMIN sillan rakentaminen on vähintään vuosien päässä. Lupahakemus on vesioikeudessa, mutta valituksia on tehty.

– Demokratiassa on mahdollisuus vastustaa. Jos kaikki menee oikein hyvin, ehkä 3-4 vuoden kuluttua pääsisimme rakentamaan, Jaakko Ahola arvioi.

Lemin kunnanjohtaja Simo Luukkanen näkisi hyvänä sen, että hanke etenisi. Toisaalta Luukkanen kertoo ymmärtävänsä myös niitä, joiden mökkitonttien läheisyyteen silta tulisi ja jotka hanketta nyt vastustavat.

– Tämä on hyvin inhimillistä, kunnanjohtaja tuumaa.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä