Categories
Artikkelit

Kotkaniemen museon risteys Kuutostiellä on vaarallinen

Museonhoitaja toivoo alhaisempaa nopeusrajoitusta sekä kääntymiskaistoja. Tiehallinnon mukaan nopeusrajoituksia on syytä tarkistaa.

TUUKKA OLLI

LUUMÄKI. Kotkaniemen museo Luumäellä tunnetaan presidentti Per Evind Svinhufvudin kotina. Museo tunnetaan myös vaarallisesta risteyksestään, sillä Kuutostieltä kääntyminen loivan mutkan ja mäen välissä satasen alueella koetaan vaaralliseksi. Museonhoitaja Sirkka Svinhufvud on pahoillaan huonosta järjestelystä.

– Risteys tulee kylteistä huolimatta yllättäen ja näillä liikennemäärillä se on todella vaarallinen. Taavetista päin tultaessa nopeusrajoitukset muuttuvat moneen kertaan ja juuri ennen risteystämme se muuttuu sataseksi. Siinä kohtaa kaikki luonnollisesti painavat kaasun pohjaan, Svinhufvud harmittelee.

Myös museovieraat Jorma Kääriäinen ja Pirkko Latikka kokevat risteyksen epämiellyttäväksi.

– Tulimme Taavetista päin ja meitä vastaan tuli pitkä autoletka. Ajattelimme, että nyt joudumme odottamaan kääntymistä kauan, mutta onneksemme letka loppui juuri ennen risteystä. Kävi tuuri, Kääriäinen myhäilee.

Hän kuitenkin kaipaisi risteykseen kääntymiskaistoja, samoin Latikka, joka on nähnyt liikennemäärän kasvun.

– Joskus tähän on todella vaikea kääntyä, ja täältä lähteminen on myös oma lukunsa.

Svinhufvud kertoo, että museoon on tullut yhteydenottoja, joissa kerrotaan, että siellä olisi käyty, jos olisi päästy kääntymään. Svinhufvud toivoo alueelle pienempiä nopeusrajoituksia.

– Jos satasen alue alkaisi Taavetista tultaessa vasta Soivarinmäen päältä, meidän tilanne helpottaisi. Paras ratkaisu olisi kuitenkin kääntymiskaistat, jotka luulisi olevan helppo rakentaa, sillä risteyksemme molemmin puolin on lyhyen matkan päässä bussipysäkit. Sitä sitten en tiedä, kuka tai ketkä omistavat maat ympärillä, ja millaisen byrokratian se vaatisi, Svinhufvud miettii.

Tiehallinnosta kerrotaan, että nopeusrajoitusten tarkastaminen on mahdollista, sillä risteys tiedetään vaaralliseksi.

– Risteyksen näkymä on museolta tultaessa länteen tyydyttävä, mutta Lappeenrannan suuntaan heikompi. Siksi nopeusrajoituksen tarkistaminen lienee paikallaan, kertoo Jukka Tamminen Kaakkois-Suomen tiepiiristä.

Hänen mukaansa nopeusrajoituksien muutoksia voi tehdä pienelläkin aikavälillä, mutta se toteutetaan aina kokonaisuus huomioiden.

– Koska alueella on yksi levähdysalue, ja muitakin pieniä liittymiä, tarkistamme, onko aihetta jatkaa 80 kilometrin rajoitusta jonkin matkaa. Palautetta emme ole tästä saaneet, mutta käymme läpi onnettomuushistorian, tieprofiilin sekä liikennemäärät, Tamminen lupaa.

Sen sijaan kääntymiskaistan rakentaminen vaatisi suurempia liikennevirtoja museoon.

Kotkaniemen museo on säännöllisesti auki kesäkuun alusta elokuun puoliväliin. Muulloin se on auki sopimuksen mukaan. Ennen siirtymistään vuonna 2000 valtion omistukseen museo oli auki pelkästään sopimuksen mukaan, jolloin vieraiden saapumisaika oli tiedossa ja heitä pystyi varoittamaan vaarallisesta risteyksestä.

– Nythän sitä ei voi tehdä, kun ei voi tietää, koska asiakkaita tulee, Svinhufvud päivittelee.

Nopeusrajoitusten alentamisen ja kaistojen lisäämisen ohella museonhoitajalla on vielä kolmas ratkaisuehdotus.

– Nythän kylteissä lukee vain Kotkaniemen museo. Paikalliset toki tietävät, mitä täällä on, mutta muualta Suomesta tulevat eivät. Lisää vierailijoita tulisi varmasti, jos kylteissä lukisi vaikkapa ”presidentti Svinhufvudin koti”. Lisäksi kyltit saisivat olla hieman kauempana risteyksestämme, nyt ne ovat 500 metrin päässä molemmin puolin, Svinhufvud pohtii.

Jukka Tamminen kertoo, että Luumäen kunta on ollut asiassa aktiivinen, ja uusilla teksteillä varustetut kyltit tulevat vanhoille paikoilleen viimeistään ensi kesänä, mutta mahdollisesti jo tämän syksyn aikana. Tekstissä on maininta presidentti Svinhufvudista.

Kirjoittaja:
Tukka Olli