Mannisen reisivamma jätti Ilona Rannalle vain oljenkorren

Johanna Mannisen reisivamma romutti viestijoukkueen olympiamatkan. Urheilujohto ojensi Ilona Rannalle viime hetkellä lyhyen oljenkorren olympialaisten henkilökohtaiselle matkalle.

ANSSI SILVENNOINEN

TAMPERE. Lappeenrannan Urheilu-Miesten Ilona Ranta asettui telineisiin muutama tunti pikaviestijoukkueen olympiamatkan kariutumisen jälkeen. Ranta juoksi 400 metrin aitajuoksun loppukilpailuun kaksi sekuntia toiseksi parasta aituria nopeammin.

Aika 58,90 oli samaa tasoa kuin mitä lappeenrantalainen juoksi ennen viiden viikon sairauslomaansa.

– Aluksi ajattelin, että mitähän tässä tapahtuu. Mutta sitten kun tulee omalle paikalleen aitojen eteen, niin ajattelee ettei millään muulla ole nyt väliä, kunhan tekee sen minkä osaa, Ranta sanoi.

– Hyvä aika meni rytmin sekoamiseen. Loppusuoran vain laskettelin ja katsoin, ettei kukaan tule takaa ohi.

Loppukilpailujuoksussa Rantaa arveluttaa eniten kunnon kestävyys.

– Yksinjuoksulla on vaikea päästä alle 57 sekunnin aikaan, varsinkin enää tänä vuonna.

Pikaviestijoukkueen valinta Pekingiin olisi pitänyt vahvistaa lauantai-iltana. Johanna Manninen ei kuitenkaan kuntoutunut ajoissa, eikä pystynyt juoksemaan näyttöä naisten pikamatkalla.

– Olin varautunut siihen, että tällainen tilanne voi tulla eteen, Ranta totesi.

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jarmo Mäkelä väläytti Rannalle vielä pientä mahdollisuutta olympiamatkaan, keskusteltuaan asiasta Suomen Olympiakomitean kollegansa Kari Niemi-Nikkolan kanssa.

– Olympiakomitea voi ottaa Rannan valinnan vielä harkintaan, jos hän juoksee reilun B-rajan (56,50) alituksen. Mikään hikinen B-rajan alitus ei riitä, mutta aivan A-rajaakaan (55,60) ei tarvitse, Mäkelä kertoi.

Mäkelän mukaan Ranta saa antaa näytön Tampereella tai viikon kuluttua Lappeenrannassa. Käytännössä Rannan tulisi parantaa reilusti omaa ennätystään 56,48.

Viime hetken myönnytys ei saanut juoksijaa varsinaisesti ratkeamaan liitoksistaan.

– Minut valittaisiin, jos juoksisin 56,20 ja pääsisin maailman 50. parhaan joukkoon. Aika voi olla tässä tilanteessa vähän liian kova saavutettavaksi, jopa aika utopistinen, Ranta sanoi.

Vielä Kalevan kisojen alla Mäkelä vakuutti, että Rannan tie henkilökohtaiselle matkalle on tukossa, jos pikaviestijoukkuetta ei valita.

B-rajan viime kaudella juossutta Rantaa ei ilmoitettu Kansainvälisen yleisurheiluliiton late entry -listalle, toisin kuin ilman B-luokan tulosta olevat Jaakko Ojaniemi ja Petteri Lax, joille annettiin näyttömahdollisuus varsinaisen joukkuevalinnan jälkeen.

Ranta sanoo listalta putoamisen antavan tämän illan finaaliin lisää näyttöhaluja.

– Haluan näyttää Mäkelälle, etten ole mikään huonompi urheilija, vaan on täälläkin potentiaalia.

Ranta juoksi oman matkansa lauantaina ensimmäistä kertaa sitten kesäkuun alun. Kunto on koetuksella.

– Nyt pääsin takasuoran aitavälitkin jo hyvin. Toivottavasti sunnuntaina takasuoralla on myötätuuli.

Rannan valmentaja Markus Iitiän mielestä Manninen teki ainoan oikean ratkaisun jäädessään Kalevan kisoista pois.

– Täysin oikea päätös. Jos on rikki ja lääkäri suosittelee juoksun jättämistä väliin, Iitiä kertoi.

Manninen olisi halunnut kilpailla reisi vahvasti teipattuna ja puudutettuna.

– Lääkäri kuitenkin kielsi kilpailemisen, sillä pahimmassa tapauksessa juokseminen olisi voinut johtaa koko uran päättymiseen, Iitiä sanoi.

– Sovin Manniselle kisoja ja tiedän, että loppuvuonna on tarjolla monia muita hyviä kilpailuja, muun muassa Ruotsi-ottelu.

Iitiän mukaan Rannan juoksu on ollut kipujen vuoksi teknisesti epäpuhdasta, mutta parempaa on näkyvissä.

–Pikajuoksussa tärkeimmät lihakset ovat juuri takareisi ja pakara. Viime aikoina juoksu kulki etureidellä. Harjoitusten ja tällaisten hyvin kisojen kautta Ilona pääsee taas kiinni siihen, mitä pikajuoksu on.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen