Rajan yli pyöräillään vilkkaasti

Venäläiset hakevat Suomesta päivittäistavaroita, suomalaiset Venäjältä useimmiten tupakkaa.

SARI ANTTONEN

IMATRA. Imatran rajanylityspaikan yli kulkee parikymmentä polkupyöräilijää joka päivä. Toisen valtakunnan puolelle piipahtavat sekä venäläiset että suomalaiset pyöräilijät. Molempia kiinnostavat ostokset.

– Venäläiset käyvät hakemassa Suomesta muun muassa päivittäistavaroita. Suomalaisia taas kiinnostaa tupakka ja olut, kertoo vuoropäällikkö Ismo Hellsten Imatran raja-asemalta.

Venäjän ja Suomen rajaa ei saa ylittää kävellen, vaan alla pitää olla moottoriajoneuvo tai polkupyörä.

Pyörällä liikkuessa on se etu, että kun autoon pitää ottaa pakollinen venäläinen liikennevakuutus, polkupyörään ei vakuutuksia tarvita.

Lisäksi pyöräilijät pääsevät autojonon ohi, kun taas mopojen ja moottoripyörien täytyy jonottaa omaa vuoroaan autojen kanssa.

– Jotkut tulevat autolla raja-asemalle, jättävät auton siihen ja pyöräilevät rajan yli, Hellsten sanoo.

Svetogorskista on Imatran keskustaan matkaa vajaat kymmenen kilometriä. Pavel Troitski pyöräilee usein Svetogorskista Imatralle, kesällä 2-3 kertaa viikossa.

– Tällä kertaa aion käydä kaupoilla, ainakin Tokmannissa. Haluan ostaa Mikko Alatalon cv-levyn. Sen, missä on Vicky Lee. Illaksi pyöräilen takaisin kotiin, Troitski kertoo.

Usein Troitski vain pyöräilee Suomessa tai käy urheilutalolla ja katsomassa kosken juoksutusta.

– Talvella käyn myös hiihtämässä Suomen puolella. Silloin kuljen usein liftaamalla rajan yli.

Pyöräilymatkaa Imatran keskustasta lähimpään oluenmyyntipaikkaan Venäjän puolella on noin seitsemän kilometriä. Jotkut rajan lähellä asuvat pyöräilevätkin suomalaisen baarin sijaan kaljottelemaan Venäjän puolelle ja tulevat illaksi takaisin.

– Jotkut tulevat pyörällä 30 kilometrinkin päästäkin, jopa talvella, Hellsten sanoo.

Alkoholituotteita ei saa Venäjältä tuoda jos matka on kestänyt alle 20 tuntia, mutta tupakkaa voi tuoda tullivapaasti pääsääntöisesti kaksi kartonkia viikossa.

Käytännössä harva yli sallitun määrän kuljettava jää kiinni. Kiinni jää vasta kun on joutunut tullitarkastukseen kolme kertaa viikon sisällä, koska vain kerran tullitarkastukseen jouduttuaan voi tupakintuoja aina sanoa, että tämä oli vasta ensimmäinen kartonki tällä viikolla.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Työkaverit Irina Kirillova ja Pavel Troitski pyöräilevät Svetogorskista Suomeen ainakin kerran viikossa. Tällä kertaa he tulivat ostoksille Imatran kauppoihin.

Imatran raja-aseman vuoropäällikkö Ismo Hellstenin (edessä) mukaan jotkut suomalaiset tulevat rajalle autolla ja jatkavat matkaa pyörällä. Takana vanhempi rajavartija Tomi Törmä.

Kirjoittaja:
Sari Anttonen