SAARA KOHO
Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mielestä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin lähtökohdat ovat hyvät. Vuoden vaihteessa starttaavan piirin suunnitelmat näyttävät ministerin mukaan paperilla toimivilta.
– Etelä-Karjalassa on kaikki ainekset kasassa. Toivon, että piiri lähtee hyvin käyntiin.
Risikon mukaan filosofian tohtori Pentti Itkonen on erittäin hyvä valinta sosiaali- ja terveyspiirin johtajaksi. Risikko pitää sosiaali- ja terveysministeriön kehittämispäällikkönä työskennellyttä Itkosta todella pätevänä ja asiantuntevana henkilönä.
Ministeri uskoo, että sosiaali- ja terveyspiiri voi toimia ilman Imatraa, mutta hänen mukaansa olisi hyvä katsoa parin vuoden päästä haluaako Imatra tulla silloin mukaan.
– Jos imatralaiset liittyvät mukaan, heille ei saa syntyä pelkoa altavastaajana olemisesta. Heillä täytyy olla yhtäläiset oikeudet piiriä koskevissa asioissa.
Risikon mukaan terveyspiiri ei hallinnollisena mallina toimi kaikkialla. Hänen mielestään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksissa täytyy lähteä puhtaalta pöydältä, uutta ei voi rakentaa vanhan piirin raunioille.
– Uskon kuitenkin, että Etelä-Karjalan ratkaisun tyyppiset sosiaali- ja terveyspiirit lisääntyvät Suomessa.
Ministeri toteaa, että sosiaali- ja terveyspalveluiden hallinnollinen yhdistäminen on hieno, mutta haasteellinen asia. Hän sanoo jankkaavansa yhteistyön perään siksi, että paljon asiakasryhmiä, jotka tarvitsevat molempia palveluita.
Kesämökkiläisten kiireettömän hoidon tilanne on ministerin mukaan ongelmallinen. Tällä hetkellä riippuu täysin kunnasta, saako kesäasukas kiireetöntä terveydenhoitoa vai ei.
– Tämä asia korjataan terveydenhoitolaissa. Ehdotus on, että yliopistollisten sairaanhoitopiirien sisällä asiakkaat voivat valita, missä käyvät hoidoissa.
Risikko toteaa valinnanvapaudella olevan suuri merkitys. Lailla halutaan antaa joustoa ihmisten elämään.
– Se on vähintä, mitä voimme tehdä, jotta sairaat eivät joutuisi kärsimään lisää siksi, etteivät palvelut toimi.
Lakiehdotuksen ongelma on Risikon mukaan siinä, että kaikkien mökki ei välttämättä ole oman yliopistollisen sairaanhoitopiirin sisällä. Suomi on jaettu viiteen erikoisvastuualueeseen.
– Mutta on se mahdollisuus, että kunnat sopivat hoidosta keskenään. Risikon mukaan on hienoa, että monessa kunnassa tilanteet ovat kuitenkin viime kädessä hoituneet.
– Onneksi esimerkiksi pitkäaikaissairaat ovat ennakoineet tilannetta hyvin. He ovat hakeneet reseptejään jo hyvissä ajoin ennen lomaa, Risikko kiittelee.