SAARA KOHO
Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) peräänkuuluttaa kunnilta ennaltaehkäiseviä toimia huostaanottojen välttämiseksi. Hänen mielestään kotipalveluita täytyy tukea.
Ihan konkreettinen asia olisi kodinhoitajan palkkaaminen perheeseen, jossa on ongelmia.
Risikon mukaan kodinhoitajan avulla voitaisiin saada koko perhe raiteilleen. Kodinhoitaja olisi apuna ihan yksinkertaisissakin asioissa, neuvoisi esimerkiksi, miten makaronit keitetään.
Risikko sanoo, että ennaltaehkäisyyn pitäisi nyt todella herätä, sillä tällä hetkellä kuntien rahat menevät jälkihoitoon.
Miten kunnilla on varaa kalliisiin huostaanottoihin, jos heillä ei ole varaa ennaltaehkäisyyn? Risikko ihmettelee.
Hänen mielestään ongelma on kunnissa sekä hallinnollinen että toiminnallinen. Kunnissa koetaan, että rahaa on vaikea laittaa ennaltaehkäisyyn samalla kun sitä menee huostaanottoihin. Kuitenkin ennaltaehkäisy toisi aikanaan säästöjä.
Suomessa täytyy Risikon mukaan pistää nyt paukkuja perusterveydenhuoltoon ja terveyskeskuksiin, jotta niitä saadaan vahvistettua ja asiakkaat kokevat saavansa veroeuroilleen vastinetta.
Peruspalveluiden tulisi ministerin mukaan olla lähellä ihmisiä. Hän painottaa, että hallinnollisen ja toiminnallisen keskittämisen pitää olla täysin eri asia.
Vaikka hallintoa keskitetään, palveluita ei tarvitse keskittää fyysisesti. Palvelut voivat myös liikkua.
Risikon mukaan Vantaalta löytyy hyvä esimerkki: pyörillä kulkeva hammashoitola. Ministeri uskoo, että Suomessa tullaan tulevaisuudessa toteuttamaan palveluiden liikkeellepano.
Erityisen vaativaa hoitoa joudutaan kuitenkin Risikon mukaan keskittämään. Hän sanoo, että myös yliopistollisten sairaanhoitopiirien sisällä on pakko miettiä työnjakoa, koska Suomessa ei riitä osaajia joka sairaalassa.
Esimerkiksi pienten keskosten hoito, lasten leukemiat ja vaikeat syöpäleikkaukset ovat sellaisia, ettei niihin vain riitä osaajia joka sairaalassa.
Ministerin mukaan jokainen voi kysyä itseltään, kannattaako matkata pidempi matka, jotta saa asiantuntevaa hoitoa, vai mennä lähisairaalaan vaikkei sieltä löytyisikään asiantuntijaa.
Väitän, että jokainen valitsisi pidemmän matkan. Jos joku toimenpide tehdään ihmiselle vain kerran elämässä, ei sillä pitäisi olla väliä, kuinka pitkän matkan joutuu sen tähden tekemään.
Terveydenhuollon opettajana pitkään työskennellyt Risikko kertoo ajaneensa vuodesta 1985 saakka soveltuvuuskokeita sairaanhoitajaksi pyrkiville.
Ei tietenkään ole olemassa aukotonta soveltuvuustestiä, mutta uskon, että testeillä pystyttäisiin karsimaan pois niitä, jotka haluavat alalle väärin motiivein.
Risikko muistuttaa myös, että sairaanhoitajien työssä jaksamista pitää edesauttaa. Hän sanoo, ettei sairaanhoitajien palkkakeskustelu saa lopahtaa. Ministerin mielestä palkkaus on tärkeä työmotivaation ylläpitäjä.
Lisäksi työn sisältö ja työhyvinvointi ovat ratkaisevassa asemassa.
Ministerin mukaan on erittäin tärkeää, että hoitajat kokevat, että sekä asiakkaat että työtoverit arvostavat heidän työtään.
Osaamista pitää myös saada käyttää, muuten iskee bore out, kyllästyminen.
Vaihtoehtoisten hoitojen kenttään täytyy ministerin mielestä saada selvennystä. Siksi ministeriö on nimittänyt työryhmän, joka arvioi lainsäädännön tarpeellisuutta.
Itse olen sitä mieltä, että lainsäädäntöä tarvitaan. Tietenkin potilasturvan takia, mutta myös siksi, että Suomessa on myös hyvin korkeasti koulutettuja hoitojen antajia, jotka kärsivät nykyisestä tilanteesta.
Risikon mukaan terapian antajien oikeuksien ja velvollisuuksien pitäisi tulla selkeästi esille lainsäädännössä.
Meillä on yli sata hoitomuotoa Suomessa ja niihin täytyy saada joku tolkku.
Risikko kertoo, että hänelle on tullut yhteydenottoja siksi, että ihmisten hädänalaista tilannetta on käytetty hyväksi. Ongelma on siinä, että kuka tahansa voi nimittää itseään terapeutiksi.
On asiakkaan kannalta väärin, että hän ei voi arvioida, onko häntä hoitavalla ihmisellä oikeasti pätevyyttä.
MAURI RATILAINEN
Kuvateksti
Paula Risikon mukaan kunnissa pitäisi nyt herätä huostaanottojen ennaltaehkäisyyn. Kodinhoitajan palkkaaminen voisi saada ongelmista kärsivän perheen takaisin raiteilleen.