Categories
Artikkelit

Sammonlahden monitoimihallin suunnittelu alkaa alibudjetilla

HEIKKI SOPANENLAPPEENRANTA. Sammonlahteen Lappeenrantaan rakennettavan kunto

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Sammonlahteen Lappeenrantaan rakennettavan kuntoilu- ja monitoimikeskuksen suunnitteluun tuli pieni lisämutka. Suunnittelu aiottiin aloittaa, vaikka rahaa ei olekaan vielä riittävästi. Mutkan oikaisemiseen tarvittiin kaupunginhallituksen äänestyspäätös.

Kaupunginhallituksen jäsen Antti O. Arponen (myö) esitti Paula Kuikka-Kiljusen (vihr.) kannattamana että arkkitehtisuunnittelua ei aloiteta.

Arposen esitys hävisi äänestyksessä äänin 9-2. Suunnittelun aloittamista kannattivat demareiden Eeva Arvela, Raimo Paalanen, Veli-Pekka Pakarinen ja Marja-Liisa Vesterinen, kokoomuksen Ilpo Hakula, Säde-Sylvia Verho ja Jyri Hänninen, sekä keskustan Ari Torniainen ja Katri Pulli.

HALLITUKSEN päätös tarvittiin rahoitusepäselvyyden vuoksi. Suunnittelu nielaisee arvonlisäveroineen 200 000 euroa, ja kaupungin tekninen lautakunta ehti valita jo suunnittelijankin. Tarjouskilpailun voitti Arkkitehtuuritoimisto Arktes Oy, joka lupaa suunnitella keskuksen 201 056 eurolla. Ilman alvia hinta on 164 800 euroa.

Suunnitteluun on kuitenkin myönnetty kaupungin tämän vuoden talousarvioon vain 100 000 euroa. Kaupungin taloussuunnitelmassa vuosille 2008-2010 suunnitteluun on varattu vuodelle 2009 toiset 100 000 euroa, mutta niitä ei suinkaan ole vielä myönnetty.

KAUPUNGIN rahoitusjohtaja Vesa Matikainen muistutti viime viikolla päättäjille, mitä se käytännössä tarkoittaa. Matikaisen paimenkirjeessä sanotaan, että talousarvion perustelujen mukaan kohteita ei voida aloittaa ilman kaupunginhallituksen lupaa, ellei rahoitus ole kunnossa.

Matikaisen mielestä suunnittelutyön tilaamiselle tarvitaan kaupunginhallituksen lupa. Matikainen arveli lisäksi, että nykytilanteessa voisi olla tarkoituksenmukaista päivittää hankkeen kokonaiskustannus.

Keskuksen rakentamiskustannuksiksi on arvioitu noin seitsemän miljoonaa euroa. Valtionapuakin rakentamiseen on haettu, mutta sitä ei vielä ole luvassa.

KAUPUNGINHALLITUS noudatti Matikaisen ohjeistusta. Hallitus oikeutti äänestyspäätöksellä aloittamaan keskuksen suunnittelun niin, että se toteutuu talousarviossa ja taloussuunnitelmassa esitettyjen määrärahojen puitteissa.

Hallitus pyysi myös itselleen päivitetyn kustannusennusteen ensi vuoden talousarviokäsittelyyn mennessä.

– Taloussuunnitelmassa on kirjattu suunnitteluun 100 000 euron jatkorahoitus ja myös rahaa (3,3 miljoonaa euroa) rakentamisen ensimmäiseen vaiheeseen, kaupunginjohtaja Seppo Miettinen perustelee esitystään suunnitteluluvan antamiselle.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen