Suomen cupin puolivälierä on Rakuunoiden ulottuvilla

Rakuunat lainasi turkulaisia tekemään seurahistoriaa. Kuusi uutta ulkomaalaispelaajaa odottaa siirtoikkunan avautumista.

ANSSI SILVENNOINEN

Lappeenrantalainen Jalkapalloseura Rakuunat on lähellä yltää seurahistoriansa parhaaseen Suomen cupin sijoitukseen. Joukkue pelaa tänään Varkaudessa paikasta Suomen cupin kahdeksan joukossa. Rakuunoita isännöi samassa kakkosen lohkossa pelaava Warkaus JK.

Edellisellä kierroksella Rakuunat voitti yhtä sarjatasoa ylempänä pelaavan Joensuun Jipon. Tasainen ottelu ratkesi vasta rangaistuspotkukilpailun, kun Jipon seitsemäs yrittäjä tykitti pallon ylärimaan ja Rakuunoiden Sergei Tumasyan viimeisteli perään voitto-osuman.

– Pelaajat juhlivat voittoa kuin maailmanmestaruutta, Rakuunoiden joukkueenjohtaja Keijo Pietarinen kertoo.

Warkaus JK lähtee otteluun ennakkosuosikkina. Joukkue on kakkosen A-lohkossa toisena, kun Rakuunat majailee toiseksi viimeisenä. Varkautelaisten cup-kunto on myös kohdallaan, sillä edellisessä ottelussa se tiputti tieltään pääsarjajoukkue Rovaniemen Palloseuran maalein 1–0.

Kokoonpano-ongelmat korostavat Rakuunoiden asemaa Varkauden haastajana.

– Ilmeisesti kolmen pelaajan viisumit ovat menneet umpeen, Pietarinen sanoo.

Rakuunat on vahvistanut rivejään Stanislav Otroshkolla, joka on joukkueen mukana jo Varkaudessa. Otroshkon pelilupa on kunnossa, sillä hän pelasi Rakuunoissa jo viime kaudella.

Lisäksi Rakuunat on hankkinut pelaajaluvat kuudelle uudelle pelaajalle, jotka liittyvät joukkueeseen kansainvälisen siirtoikkunan auetessa 1. elokuuta.

Hätäavuksi Rakuunat on lainannut kolme pelaajaa Turun piirin nelosessa pelaavalta Turun Weikoilta. Länsirannikolta itärajalle vaihtavat Jesse Bergbom, Petri Haavisto ja Antti Loippo.

23-vuotias Bergbom on Turun Interin kasvatti, joka on aiemmin urallaan pelannut ykköstä ja kakkosta Naantalin VG-62:ssa ja Maskussa.

Kolmikko saattaa olla Rakuunoiden mukana jo tänään, jos TuWe saa ajoissa vahvistuksen siirtojen toteutumisesta. Lainapestien pituus on TuWen päävalmentaja Mika Salosen mukaan vielä auki.

– Pelaajat saavat ainakin erilaisen kokemuksen, Salonen sanoo.

Salonen tietää Rakuunoiden taustaväkeä ennestään.

– En nyt tarkkaan muista kuka sieltä otti ensin yhteyttä, mutta ollaan juteltu jalkapallosta ennenkin. Olen sittemmin keskustellut näistä siirroista myös (Rakuunoiden puheenjohtaja) Vasili Manushinin kanssa.

Illan ottelun voittaja on lähellä Suomen cupin pikkufinaalia, jossa kohtaavat cupissa parhaiten menestyneet kakkosen ja kolmosen joukkueet. Pikkufinaalin toinen osapuoli on jo selvillä. Kolmosesta on mukana enää FC Honka/2, joka kohtaa tänään Hongan ykkösjoukkueen.

Kakkosesta 16. parhaan joukkoon ylsi Rakuunoiden ja Varkauden lisäksi vain helsinkiläinen Gnistan, joka pelaa kotonaan pääsarjajoukkue Vaasan Palloseuraa vastaan.

Pikkufinaalin voittaja saa 4 000 euroa ja häviäjäkin 2 000 euroa.

Rakuunat on päässyt 16 parhaan joukkoon aiemmin kausilla 1999 ja 2001. Kummallakin kerralla puolivälieräpaikka kariutui kotitappioon Kimpisellä.

Vuonna 1999 helsinkiläinen FC Jokerit oli Rakuunoita etevämpi maalein 2–1. Vuosi päättyi Rakuunoiden osalta juhliin, sillä cupin pikkufinaalissa tuli voitto helsinkiläisestä Viikingeistä maalein 3–0. Lisäksi joukkue voitti kakkosen itälohkon ja nousi ykköseen.

Kaksi vuotta myöhemmin Rakuunoiden sijaan cupin puolivälieriin eteni valkeakoskelainen FC Haka tuloksella 2–0. Tuolloinkin menestys ruokki menestystä, sillä Rakuunat sijoittui ykkösen etelälohkossa toiseksi ja pääsi karsimaan pääsarjapaikasta. Rakuunoiden sijaan Veikkausliigaan nousi FC Hämeenlinna, joka voitti liigakarsinnan yhteistuloksella 4–0.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen