Categories
Artikkelit

Vapaapalokuntalaiset suivaantuivat Taipalsaarella

Taipalsaaren vapaapalokunnan vahvuus on pudonnut puoleen. Sopimuspalokunta vastustaa palomestarin vaihtumista. Etelä-Karjalan pelastuslaitos haluaa parantaa vaihdoksella taipalsaarelaisten turvallisuutta.

MAIJA KARJALAINEN

TAIPALSAARI. Virkajärjestelyt hiertävät Taipalsaaren vapaapalokunnan ja Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen välejä. Pelastuslaitos on päättänyt siirtää palomestari Jukka Kinnusen pitkäaikaisesta toimipisteestään Taipalsaaren paloasemalta muihin tehtäviin. Taipalsaaren VPK:n aktiivijäsenet ja Kinnunen itse vastustavat siirtoa.

– Moni mies on sanonut lähtevänsä, jos Kinnunen lähtee, toteaa Taipalsaaren VPK:n puheenjohtaja Marko Isberg.

Isbergin mukaan pelastuslaitos on aiemminkin muuttanut yhteistyön puitteita kysymättä Taipalsaaren VPK:n mielipidettä.

Kinnunen on ollut virastaan osatyökyvyttömyyseläkkeellä viime syksystä lähtien. Hän on työskennellyt Taipalsaaren paloasemalla kolmena päivänä viikossa. Pelastuslaitos perustelee Kinnusen toimipisteen muuttamista muun muassa tämän työkyvyn heikentymisellä.

– Taipalsaarelle tarvitaan joukkueenjohtajana toimiva palomestari, joka täyttää myös itse kenttäjohtajalta edellytettävät vaatimukset. Palomestarin rooli korostuu erityisesti niillä paloasemilla, joissa palokunta toimii VPK-pohjalta, kertoo vs. pelastuspäällikkö Arto Mäkelä Etelä-Karjalan pelastuslaitoksesta.

Taipalsaarella Kinnusen terveydentilaa pidetään hyvänä.

– Meillä ei ole ollut mitään ongelmaa, Kinnunen on ollut mukana hälytyksissä kuten muutkin palokuntalaiset. Myös lääkärin lausunnossa hänen todettiin pystyvän hoitamaan virkaansa, Isberg ihmettelee.

Taipalsaaren VPK korostaa Kinnusen paikallistuntemusta ja vesipelastuskokemusta. Myös harjoitusten vetäjänä Kinnunen on Isbergin mukaan vapaapalokunnan kantava voima. Palomestarin vaihtuminen heikentää hänen mukaansa Taipalsaaren VPK:n toimintaa.

– Kinnusen tilalle tulevalla palomestarilla ei ole myöskään veneenkuljetuslupaa.

Syyskuun alussa Taipalsaarelle palomestariksi siirtyy Pasi Korpela. Hän on tällä hetkellä palomestarina Rautjärvellä.

Mäkelä korostaa palomestarin vaihtumisen kuitenkin vahvistavan Taipalsaaren vapaapalokunnan toimintaa.

– Uusi palomestari muuttaa vakituisesti Taipalsaarelle ja työskentelee jatkossa paloasemalla viitenä päivänä viikossa. Myös hänellä on laaja kokemus pelastustyöstä ja johtamisesta. Veneenkuljetuskirja ei ole kynnyskysymys, sillä palokunnan kokonaistoimintaa ei voi rakentaa yhden henkilön varaan muutenkaan.

Maanantai-iltapäivään mennessä Taipalsaaren VPK:n aktiivijäsenistä reilu puolet oli jättänyt paloaseman avaimet naulaan. Vapaapalokunnan miehistö ei voi virallisesti lakkoilla, mutta jättäytymällä hälytysten ulkopuolelle VPK toivoo pelastuslaitoksen muuttavan päätöstään.

– Kerroimme kantamme kirjallisesti etukäteen. Miehiä ei ole painostettu jäämään pois, Isberg kertoo.

Mäkelä ei usko taipalsaarelaisten vastalauseen tehoon, koska VPK on sitoutunut avustamaan pelastuslaitosta tarvittaessa.

– Yhteisesti allekirjoitetussa sopimuksessamme lukee, että Taipalsaarelta on lähdettävä liikkeelle vähintään neljä henkilöä viiden minuutin kuluttua hälytyksestä. Tähän sopimukseen liittyvistä erimielisyyksistä voidaan keskustella vain yhteisissä neuvotteluissa.

Kirjoittaja:
Maija Karjalainen