Vieraas maailmas – kuin kotonaan

ANNE KOTIHARJU Teatteri Tiimin Vieraas maailmas on kuin kotonaan Linnoitukse

ANNE KOTIHARJU

Teatteri Tiimin Vieraas maailmas on kuin kotonaan Linnoituksen kesäteatterin lavalla. Esitys on selvästi syntynyt pyytämällä, ei käskemällä. Niin pakottomasti ja luontevasti Maria Fominin ohjaama näytelmä rullaa.

Evakkojen ja hämäläisten kulttuurisestakin törmäyksestä kertovassa näytelmässä käy ilmi, että karjalainen tekee pyytämällä muttei käskemällä, kuten taas hämäläisisäntä on tottunut avuntarpeensa ilmaisemaan. Hämäläinen töksäyttää ja karjalainen päivittelee ja loukkaantuu. Karjalainen höpöttää sekä ailahtelee itkusta nauruun ja hämäläinen ihmettelee ja harmistuu.

Tämäntyyppisten konfliktien ympärille koottu esitys ei yllätä tai hätkäytä. Se vain viihdyttää ja koskettaa. Vähän samaan tapaan, mutta piirua vakavammin kuin näytelmän käsikirjoittajan Heikki Luoman tv kakkoselle kirjoittamat maalaiskomediat.

ENSI-ILTAYLEISÖ joutui jännittämään enemmän uhkaavasti voimistunutta ukkosen jylinää kuin näyttelijöiden repliikkien muistamisen puolesta. Kotikutoisuutta toki oli, kuin mausteeksi.

Hämäläinen Ritamäen perhe hätämajoittaa Martikaisen ison evakkoperheen. Sympatia kääntyy näytelmässä väkisin karjalaisperheen puolelle. Toteutus sen sijaan paikoittain jurnuttaa vähän hämäläisen hitaasti. Toisaalta, mitä sitä kesällä hötkyilemään. Saapahan jokainen varmasti juonen päästä kiinni.

Kotinsa ja omaisiaan menettävien evakoiden ja heidät vastaanottaneiden kohtaaminen on väistämättä herkkä ja tulenarka. On elämän isot myllerrykset sulateltavana samalla kun on soviteltava ahdasta arkea yhteen.

VÄLIRAUHAN kesään 1940 ajoittuvalla näytelmällä on ajankohtaisuutensa. Siirtolaisuus ja muukalaisuus on tätä päivää. Eikä kuulosta mitenkään kaukaiselta, kun kotiväki on huolissaan Mikko-pojan kohtaamasta ryssittelystä. Viime vuosina paljon puhuttua sotakarkuruuttakin sivutaan.

Näyttämöllä on tarjolla taattua kesäteatteritunnelmaa. On murteenvääntöä. On kesä. On maalaistupa ja pihapiiri. Kohvit kiehautellaan useampaankin kertaan. On veivattava puhelin. Haitari soi. On huumoria ja romantiikkaa, dramatiikkaakin.

Ja kun pintaa raaputtaa, löytyy sovitus ja yhteisymmärrys: ihmisiähän tässä ollaan.

On pakolliset hassut hahmot: vähän ikääntyneenoloiset naistennaurattaja Loponen sekä hepsankeikka Saastamoinen.

Evakkoisäntä Antti Martikaisen (Pentti Kauppi) vakuuttava tyyli on kuin suoraan Antti Rokalta ja emäntänsä Aina (Mirja Kaikko) on aidon kipakka, mutta herkkä unien ja näkyjen näkijä. Ritamäen emännällä (Marja Pyykkö) on tasainen luonto: aina äkäinen.

Evakkoperheen miniä Sirkan (Tiina Nurmi) ilmeet ja puheet ovat totta. Isäntien rintamalta palannut Vilho-poika (Pekka Raatikainen) kolistelee synkänsävyisessä mutta valoreunan saavassa roolissaan uskottavasti.

Teatteri Tiimi

Heikki Luoma: Vieraas maailmas

Ohjaus: Maria Fomin

Rooleissa: Pentti Kauppi, Mirja Kaikko, Antti Melkko, Milla Sairanen, Tiina Nurmi, Joonatan Hongisto/Laura Tiainen, Marja Pylkkö, Pekka Raatikainen, Kauko Pylkkö, Tuula Hongisto/Paula Sinkko, Pertti Lautamäki, Heli Matikainen, Matti Honkanen, Aarre Mahkonen

Ensi-ilta Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatterissa 29.6.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju