Vuoksen mattolaitureilta hurrataan olympiasoutajille

Minna Nieminen ja Sanna Stén lähtevät tavoittelemaan A-finaalipaikkaa ja mitalia. Suomen soutujoukkueen yksi vene on jo Kiinassa ja toinen Japanissa.

KAISA JUNTUNEN

IMATRA. Soutaja Minna Nieminen katselee tyytyväisenä Vuoksea torstaiaamuna. Joki virtaa tyynenä, ja pilviverhokin rakoilee lupaavasti. Olympialaisiin valmistautuvalle soutajalle on luvassa mainio treenisää.

– Tänä kesänä olemme pystyneet treenaamaan shortseissa 4–5 kertaa. Se kertoo kesästä paljon, Nieminen sanoo.

Kolmen viikon päästä Pekingissä on luvassa aivan toisenlaiset olosuhteet. Lämpö huitelee hyvinkin 30 asteessa, ja ilmanlaatu luo oman haasteensa.

– Pekingistä on kuulunut vauhdikkaita uutisia, mutta maanjäristyksiä ei ole sentään luvattu. Saasteet mietityttävät eniten, toteaa astmasta kärsivä Nieminen.

Kevyessä pariairokaksikossa kilpaileva Nieminen treenaa parinsa Sanna Sténin kanssa vielä viikon päivät Vuoksella. Ensi viikon lopussa kaksikko matkustaa viimeistelyleirille Japanin Marugameen yhdessä joukkueen kolmannen soutajan Ilona Hiltusen ja valmentajan Veikko Sinisalon kanssa.

– Yksi vene on jo Kiinassa ja toinen Japanissa, Nieminen kertoo.

Japanissa heidän on mahdollista vetää viimeistelytreenit kisalämmössä, mutta Kiinaa puhtaammassa ilmanalassa. Samalle alueelle tulee myös osa Suomen yleisurheilujoukkueesta.

Pekingiin soutajat siirtyvät vasta aivan kisojen alla 6. elokuuta. Alkuerät pyörähtävät käyntiin siitä neljän päivän päässä 10. elokuuta.

Minna Nieminen ja Sanna Stén lukeutuvat Suomen olympiatoivoihin. Kaksikon viime syksynä saavuttama MM-hopea antaa uskoa asiaan. Samoin kesän mittaan kohentunut kisakunto, josta todistuksena oli maailmancupin kolmas sija juhannuksen tienoossa.

– Kauden alku meni meille aika tyypillisesti. Maailmancupin alku oli tahmeaa ja hidasta, mutta viimeisessä osakilpailussa oli sitä nopeutta ja notkeutta mitä tarvitaan, Nieminen kuvailee.

Olympialaisissa parivaljakolla on selvät tavoitteet.

– Ensin on selvitettävä tie A-finaaliin, ja siitä eteen päin meillä on selvät ajatukset.

Kovia kilpakumppaneita on pitkäksi listaksi.

– Kiina on taatusti kova kotikisoissa. Sitten on Australia, Tanska, Saksa, Kreikka ja Hollanti sekä jenkit, Nieminen luettelee.

TAMMIKUUSTA asti soutajien elämä on ollut päämäärätietoista valmistautumista arvokisoihin. Talven mittaan heillä oli useampia ulkomaan leirejä, ja toukokuun alusta alkaen kisareissuja kolmen viikon välein.

Pariairokaksikon elämä on tiivistä yhteiseloa. Lohjalainen Stén on vuokrannut Imatralta asunnon jo neljättä kesää peräkkäin. Päivät rytmittyvät aamu- ja iltatreenien mukaan.

– Minna ja Sanna ovat enemmän yhdessä kuin moni aviopari, Sinisalo toteaa.

Juhannuksen jälkeen soutajat pitivät viikon loman.

– Se oli tarpeellinen irtiotto soudusta ja toisista. Sen jälkeen kaikilla on ollut taas uutta intoa, Nieminen sanoo.

Lomaviikollakaan Nieminen ei heittäytynyt lepotuoliin, vaan ohjelmassa oli muun muassa juoksua ja sauvakävelyä Jyväskylän Laajavuoressa.

SOUTUPORUKKA treenaa Vuoksella keskimäärin kaksi kertaa päivässä. Aamulla puolitoista tuntia, ja iltaisin 40–60 minuuttia.

– Tasapaksua hinaamista, Nieminen virnistää.

– Jokaisen harjoituksen päätavoite on, että tekniikka on kunnossa. Vesillä ei kannata olla, jos pää ei ole mukana, hän jatkaa.

Valmentaja Sinisalo ajaa katamaraanilla soutajien vieressä. Sieltä hän hihkuu ohjeitaan torveen.

– Tarkkana Sanna vasurin kanssa!

– Kädet vaan rentona ja puhtaasti koko ajan!

Lauantaisin soutajat hakevat jo kisavauhtia.

– Kiihdytämme veneen hetkellisesti 2–6 minuutiksi. Täysin valmistavat treenit ovat sitten vasta Marugamessa, Nieminen kertoo.

Kilpasoutajien vene liikkuu normaaliharjoituksessakin melkoista haipakkaa. 500 metrin matka taittuu noin 2,20 minuutissa.

Vaaratilanteita on syntynyt, kun hiljakseen Vuoksella lipuvat kalastajat eivät ole hoksanneet kuinka äkkiä kepeä soutuvene lähestyy.

– Pari kertaa on otettu kalastajien kanssa kontaktia, Nieminen kuvailee.

Huippu-urheilijoiden tyylikäs meno ei ole jäänyt kaupunkilaisilta huomaamatta.

– Saamme kannustusta etenkin mattolaiturilta, Nieminen hymyilee.

Imatran kaupunginjohtajakin kuulemma asettaa mielellään vieraansa Vuokselle aukeavan ikkunan ääreen niihin aikoihin, kun on mahdollista ihailla maajoukkuenaisten soutua.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Minna Niemisen (oik.) ja Sanna Sténin vaativa uurastus kohti Pekingiä alkoi jo vuonna 2003. Määrätietoisesti tavoiteltu olympiapaikka varmistui vihdoin viime vuoden elokuussa.

Minna Nieminen valittiin tammikuussa vuoden eteläkarjalaiseksi urheilijaksi.

Kevyt pariairokaksikko Nieminen–Stén

Minna Niemisen kotipaikka Imatra.

Sanna Sténin kotipaikka Lohja.

Niemisen seura Vuoksen Soutajat.

Sténin seura Helsingin Soutuklubi.

Nieminen s. 31.8. 1976.

Stén s. 20.5.1977.

Valmentaja Veikko Sinisalo.

2005 MM-pronssi.

2006 MM 6:s.

2007 MM- ja EM- hopea.

Kevyt pariairokaksikko Pekingin olympialaisissa

Matkan pituus 2 000 metriä.

Alkuerissä mukana 17 joukkuetta.

Kolme alkuerää, joiden voittaja suoraan finaaliin.

Muut yhdeksän finalistia ratkeavat keräilyerissä.

A-finaalissa soutaa kuusi joukkuetta.

Alkuerät alkavat 10.8.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen