City-korttelin uudistaminen sai uutta puhtia

Lappeenrannan kaavoituspäällikkö lupaa, että rakentamisen aikana kaupunkikuva on tarkasti rakentajien ja valvojien mielessä.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. City-korttelin uudisrakentaminen Lappeenrannan keskustassa on todennäköisempää kuin vielä jokin aika sitten.

Rakennusliike Oka osti korttelista Tapanaisen kiinteistön ja on ilmoittanut kiinnostuksensa myös korttelin muiden kiinteistöjen ostamiseen.

Jos kaupat syntyvät, rakennusliike voi käydä suunnittelemaan koko korttelin rakentamista. Muiden kiinteistöjen omistajat ovat suhtautuneet myötämielisesti Okan aikeisiin.

Okan Lappeenrannan aluetoimiston johtaja Kari Metsäkallio aikoo palaveerata muiden kiinteistön omistajien kanssa jo lähiaikoina. Myös kaupungin kanssa Oka käy keskusteluja, mikä on paras tie edetä.

– Etenemme kuitenkin aivan rauhallisesti. Olemme menossa synkkään lamaan, ja täytyy olla varovainen, Metsäkallio sanoo.

LAPPEENRANNAN kaupungin kaavoituspäällikkö Erkki Jouhki toivoo, että Oka ottaa vastatakseen koko korttelin uudistamisen.

– Tapanaisen kiinteistön kaupat ovat askel eteenpäin. Nyt pitää vain olla malttia, ettei lähdetä rakentamaan nykyisen kaavan sallimaa rakennusta Tapanaisen tontille. Tärkeää olisi saada kokonaisuus kerralla työn alle.

Tontti kerrallaan rakentaminen onnistuu Jouhkin mielestä vain, jos sen taustalla on alueen kokonaissuunnitelma.

Kaupunki ohjaa Jouhkin mukaan rakentamista kaavoittamisella ja valvonnalla. Ydinkeskustan osayleiskaavassa City-kortteli on keskustatoimintojen aluetta.

Kortteliin voi rakentaa kaupan ja palvelujen tiloja sekä asuntoja. Rakennusten korkeudeksi on merkitty kuusi kerrosta. Tarkat rakennusneliöt selviävät asemakaavavaiheessa.

– Jokaista hanketta katsotaan kaupunkikuvallisesti yhdessä rakentajien kanssa, ja rakentaminen on tarkassa valvonnassa.

KAUPUNGIN järjestämä arkkitehtuurikilpailu korttelin kehittämisestä on Jouhkin mielestä pois suljettu, koska kiinteistöt ovat yksityisessä omistuksessa.

– Kun liikutaan muiden maalla, kilpailuttaminen on vaikeaa.

Oleellinen osa korttelin uudistamisessa on Jouhkin mukaan parkkitalo, joka on tarkoitus rakentaa maan alle. Kaupungin pysäköintiyhtiö menee mukaan parkkitalon rakentamiseen.

– Sen rakentaminen on ollut toistaiseksi mahdotonta, koska rakentamisen nykyinen hintataso on niin suuri. Rakentaminen täytyy saada edullisemmaksi.

OKA Oy

Oka Oy kuuluu Lemminkäinen-konserniin ja on yksi Lemminkäinen Talo Oy:n paikallisesti toimiva tytäryhtiö.

Pääkonttori on Kouvolassa ja aluetoimistot Espoossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Tampereella ja Turussa.

Liikevaihto oli vuonna 2006 139,4 milj. euroa ja henkilöstöä oli keskimäärin 496 henkilöä.

Okalla on pitkät perinteet Kaakkois-Suomen rakentajana. Nykyinen talonrakennustoiminta kattaa lisäksi myös Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen alueet.

Yhtiö rakentaa asuntorakentamisen lisäksi teollisuuden kohteita, liikerakennuksia ja julkisia rakennuksia.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen