Imatran väki vähenee hurjimmin Teppanalasta

Imatralaiset haluavat asua lähellä keskustaa, mutta entistä väljemmin. Tonttien kysyntä kertoo, että Imatra ei ole kuoleva kylä.

MINNA MÄKINEN

JOHANNA SJÖHOLM

IMATRA. Imatraa piinaava väkikato koettelee pahiten Teppanalaa. Kaupunginosa on menettänyt 1990-luvun alusta asukkaistaan yli 400 eli miltei kolmanneksen. Tällä vuosituhannella lasku on hieman loiventunut.

Tilastoissa Teppanalan tulevaisuus näyttää kuitenkin hyvältä, sillä kaupunginosan asukkaista joka kymmenes on alle kouluikäinen. Samaan ei yllä mikään muu kolkka Imatralla.

Imatran harmain kaupunginosa on Vuoksenniska. Sen asukkaista joka kolmas on ylittänyt eläkeiän.

Iäkkäät viihtyvät myös Imatrankoskella ja Sienimäellä.

MUUTTOAUTOT sahaavat ahkerimmin Imatrankoskella ja sen ympäristössä.

Samalla kun väki lähtee Teppanalan lisäksi Rajapatsaalta ja Saareksiinmäeltä, pakkautuvat asujat Imatrankoskelle. Se onkin kaupungissa ainoa alue, jonka väki selvästi lisääntyy.

Keskustan palveluita kaipaavat erityisesti ikäihmiset.

– He hakeutuvat hissitaloihin Imatrankoskelle, Mansikkalaan ja Vuoksenniskalle, kertoo toimitusjohtaja Liisa Pohjalainen Imatran Kiinteistömaailma Asuntonelikosta.

Keskustojen tuntumaan haluavat myös sinkut ja lapsiperheet.

– Kaupunkirakenne tiivistyy, toteaa hallituksen puheenjohtaja Jukka Evälahti Rakennusliike Evälahdesta.

IMATRAN väkiluku on kutistunut 2000-luvulla keskimäärin 190 asukkaalla vuodessa. Asunnon Imatralta ostava asuu yleensä jo valmiiksi kaupungissa.

Kaupungin tonteille riittää tasaista kysyntää. Myös uudet kerros- ja rivitaloasunnot käyvät kaupaksi.

– Ihmiset haluavat isompiin asuntoihin kuin aikaisemmin, Evälahti sanoo.

Iäkkään väen muuttaessa reuna-alueilta keskustoihin lapsiperheet valtaavat omakotitalot. Huonokuntoisimmat talot saattavat jäädä pysyvästi tyhjilleen.

– Jokaiselle myytävälle asunnolle löytyy ostaja, vakuuttaa Pohjalainen.

KIINTEISTÖVÄLITTÄJÄT listaavat Imatran tällä hetkellä kiinnostavimmiksi alueiksi Paajalan, Pässiniemen, Meltolan, Saareksiinmäen ja Karhumäen.

Rakentaminen on nyt kiivainta uudella Vuoksenrannan alueella. Kun alue joskus tulevaisuudessa on rakennettu täyteen, siellä voi asua jopa 2 000 imatralaista.

Oman idyllinsä Vuoksen rannalta ovat jo löytäneet kerrostalo Vuoksenhelmen asukkaat.

KUVATEKSTI

ILKKA KARHU

Vuoksenhelmen asukkaat eivät haikaile muualle. Vasemmalta Kirsti Anttonen, Asta Vainikka, Markku Sillanpää, Markku Kiljunen, Irene Teräväinen, Eino Kröger sekä Sorella ja Oliver Aronen.

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen, Johanna Sjöholm