Paperin Kaukopään osasto on 90-vuotiaanakin Suomen vahvin

HANNU OJALAIMATRA. Paperiliiton Kaukopään osasto 21 on ollut Suomen vahvin j

HANNU OJALA

IMATRA. Paperiliiton Kaukopään osasto 21 on ollut Suomen vahvin jo vuosikymmeniä. Pienestä aloitettiin 90 vuotta sitten.

Varapääluottamusmies Esa Ilves on koostanut yhteistyössä pääluottamusmies Ilkka Nokelaisen kanssa lyhyen historiikin menneistä vuosikymmenistä.

– 30-luvulla osastossa oli viiden vuoden ajan vain kolme jäsentä, Ilves kertaa alkutaivalta.

Lapualaislakien takia yhdistys jouduttiin perustamaan uudestaan, koska sitä epäiltiin kommunistiseksi. Toiminta kitui 40-luvulle saakka, kunnes alalle saatiin ensimmäinen työehtosopimus. Se toi jäseniä ja voimaa osastoon ja tietysti myös liittoon.

Lauantaina juhlivan osaston kirjoilla on 2 500 nimeä, mutta heistä yli puolet on eläkeläisiä.

Osaston vaiheissa riittää värikkäitä käänteitä. Valtiollisen Enso-Gutzeitin paperimiehet ovat tulleet tunnetuiksi istumaherkkinä työntekijöinä, vaikka varsinaisia lakkoja ei liiton historiassa kovin paljon tunneta.

Historiikin kokoajakin voi näin jälkikäteen ottaa takavuosien tiukat tilanteet huumorin kannalta.

– Oudoin työseisaus aiheutui siitä, että pomo sanoi väärällä tavalla huomenta. Se pysäytti voimalaitoksen.

Riidan syy on dokumentoitu ja kiistaton, mutta kiihkeästi reagoineen ay-aktiivin myöhemmistä vaiheista tieto on kuulopuheiden varassa.

– Oli kuulemma yöllä uhonnut eroavansa, jos ei saa tahtoaan läpi. Pomot olivat herättäneet siitä paikasta palkanlaskijan laskemaan lopputiliä, että puheita ei aamulla peruta.

Ilveksen omalle luottamusmiesajalle sattuivat vuosikymmenen puolivälin kovat yhteenotot Stora Enson johdon kanssa. Neuvottelevaan politiikkaan tottuneet kaukopääläiset sydämistyivät ruotsalais-suomalaisen yrityksen yksipuolisesta sanelupolitiikasta, ja tuotannon sijasta Kaukopäässä ajettiin keväällä 2005 tehdasta etupäässä alas ja ylös.

– Tehtaan johtokin oli lyönyt keskenään vetoa, että millä syyllä seuraavaksi koneet seisautetaan.

Vuoden 2005 jälkeen meno Kaukopäässä on palannut rauhallisemmalle uralle.

Työntekijät ovat pysäyttäneet tuotannon vain pari kertaa. Tämä on tapahtunut solidaarisuuden osoituksena Summan ja Kemijärven tapahtumille.

Yhtä kovaan paikkaan kaukopääläiset eivät usko joutuvansa. Tulevaisuutta ei silti povata helpoksi. Yhtiön toimitusjohtaja Jouko Karvinen on luvannut ilmoittaa syyskuussa tuotannon leikkauksista.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala