Skinnarilan yritykset herkuttelevat opiskelijoiden ostovoimalla

Lappeenrannan teknillisen yliopiston kampuslueella liikkuu päivittäin tuhansia potentiaalisia asiakkaita.

MATTI SAARELA

HANNA KUUSISTO

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Skinnarilan alueella toimivat yritykset elävät opiskelijoiden ehdoilla. Varsinkin Lappeenrannan teknillisen yliopiston lähettyvillä sijaitsevat yritykset nauttivat suurista asiakasmääristä.

Yliopistossa opiskelevat Antti Nousiainen ja Heini Arola painottavat, etteivät kampusalueella sijaitsevat yritykset voi käyttää monopoliasemaansa hyväksi.

– Opiskelijat boikotoivat nopeasti, jos hinnat alkavat nousta, Nousiainen tiivistää.

Skinnarilassa ravintolaa, tilitoimistoa ja kirjakauppaa pyörittävän Aalef-yhtiön toimitusjohtajan Mika Alitalon mukaan opiskelijat myös käyttävät rahaa.

Skinnarilassa toimiville pienille palveluyrityksille jää tosin vain muruja tästä kassavirrasta.

– Meidän liikevaihtomme on yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa ja siitä noin 40 prosenttia tulee opiskelijoilta, Alitalo laskee.

Muut Skinnarilassa toimivat palveluyritykset ovat selvästi pienempiä kuin yliopiston ylioppilaskunnan omistama Aalef Oy. Muruista huolimatta Skinnarilan alueen yritykset pärjäävät hyvin.

– Tämän alueen etuna on se, että palvelujen tarjoajat tietävät tarkalleen sen, keitä ja minkä tyyppisiä asiakkaat ovat, Alitalo selventää.

Alitalo arvioi, että Skinnarilan alueella liikkuu päivittäin noin 4 500 opiskelijaa ja 1 000 muuta henkilöä.

Ostovoimaa tuovat myös muut alueella asuvat. Skinnarilassa asui vuoden 2007 lopussa 4 213 henkilöä. Vuosien 2000-2007 välillä asukasmäärä kasvoi 287 henkilöllä. Tuona aikana koko Sammonlahden suuralueella asukasmäärä on laskenut 161:llä.

– Jos sopivan alan yritys löytää tänne, sille on taatusti asiakkaita, Nousiainen uskoo.

Yliopiston päärakennuksessa jo 13 vuoden ajan hierojana toiminut Jouko Tolkki arvelee yrityksen toiminnan muuttuvan, jos se sijaitsisi jossain muualla.

– Tällaisessa yhteisössä toimiminen on äärettömän hyvä onnenpotku, kun saman katon alla liikkuu tuhansia ihmisiä päivittäin.

Tolkin mukaan esimerkiksi Lappeenrannan Valtakadulla voisi yrityksen ohi liikkua saman verran mahdollisia asiakkaita.

– Siellä yrityksen toimitilojen vuokra olisi kuitenkin paljon kalliimpi.

Skinnarilan alueella toimivat yritykset ovat myös piilossa kilpailulta. Esimerkiksi lähempänä Sammonlahden keskustaa sijaitsevan Kebab & Pizzeria Salemin yrittäjä Muhittin Gundodgu myöntää, että he kilpailevat jo Sammonlahden palvelujen kanssa.

KUVATEKSTI

VESA LAITINEN

Aalef-yhtiön toimitusjohtaja Mika Alitalo kertoo, että 40 prosenttia yhtiön liikevaihdosta tulee opiskelijoilta.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto, Matti Saarela